Industri

YRKESVUX

Svetsare

Nästa tillfälle

Sista ansökan 25 maj. 2025
Kursstart 25 aug. 2025
Utbildningens längd

55 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Movant Lund Höstbruksvägen 10, 226 60 Lund Hitta på karta
Industri

Svetsare

Att arbeta som svetsare

Svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter/stålkonstruktioner. En svetsare måste ha god kännedom om olika metallers egenskaper och hur metallen påverkas av svetsningen. Svetsaren måste förstå vad svetsningen och svetskvaliteten innebär för den färdiga produktens hållfasthet och livslängd.

Man använder sig av olika svetsmetoder, till exempel manuell metallbågsvetsning, MMA, gasmetallbågsvetsning, MIG/MAG, gasvolframsvetsning, TIG, och gassvetsning beroende på det arbete som ska utföras. Svetsarbeten måste ofta utföras enligt särskilda regler och föreskrifter och det krävs då att man avlagt prov enligt standarden för svetsarprövning.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv betala kurslitteraturen. Eftersom utbildningen är individanpassad kan studielängden kan variera beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet.

Inom utbildningen ingår kurser som Svets grund och Materialkunskap. Du kommer att få prova flera olika svetsmetoder som till exempel TIG, MIG/MAG och MMA. Utbildningen fokuserar på ritningsläsning, materiallära, arbetsmiljö och hälsa samt standarder för bl.a. kvalitet och certifiering. Utbildningen avslutas med en svetsarprövning på lämplig nivå.

I utbildningen ingår även certifieringsutbildningarna Brandfarliga arbeten och HLR. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Branschens egna krav

En rekommendation är att ha godkänt i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1 innan yrkesutbildningen påbörjas.

Validering

Validering innebär en bekräftelse eller erkännande av kunskaper eller erfarenheter som du har fått via yrkeserfarenhet eller erfarenhet från samhällslivet och studier. Kunskaper och erfarenheter kan ge dig möjlighet att validera hela eller delar av teori och APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Validering kan förkorta utbildningstiden. Tiden är beroende av hur mycket erfarenhet samt teoretisk kunskap du har.

Ansökan

Du gör ansökan via Lunds vuxenutbildnings ansökningssida. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Är du folkbokförd i Lunds kommun ska du senast sista ansökningsdag ta kontakt med Lunds Vägledningscentrum för ett vägledningssamtal. Samtalet är ett krav för att ansökan ska behandlas.

Fritt sök i Sydvästra Skåne:
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är folkbokförd i någon av sydvästra Skånes 13 samverkanskommuner. Det gäller: Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Om du inte bor i någon av de 13 kommunerna ska du lämna ansökningsbekräftelse och betyg till din hemkommun för beslut. Om du söker yrkesutbildning i mer än en kommun behöver du rangordna utbildningarna, ta kontakt med antagningsenheten i din hemkommun för att göra det.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15 % av tiden men kan även vara mer.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
DRIF1000X Driftsäkerhet, Nivå 1 100
INDP1000X Industriell produktion, Nivå 1 100
MATR1000X Materialteknik, Nivå 1 100
MANS1000X Människan i industrin, Nivå 1 100
PROI1000X Produktionsutrustning, Nivå 1 100
SVEM1000X Svetsmetod MIG/MAG, Nivå 1 200
SVTS1000X Svetsmetod MMA, Nivå 1 200
SVEI1000X Svetsmetod TIG, Nivå 1 200
SVEI2000X Svetsmetod TIG, Nivå 2 200
SVEE1000X Svetsteknik, Nivå 1 100
SVEE2000X Svetsteknik, Nivå 2 100
TILV1000X Tillverkningsunderlag, Nivå 1 100
Totalt 1600