Restaurang och livsmedel

YRKESVUX

Servitör/Servitris

Ansökan till utbildningen har inte öppnat.

Utbildningens längd

52 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Gymnasieskolan Vipan Vipeholmsvägen, 224 66 Lund Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Servitör/Servitris

Restuarangutbildningarna för kockar och serveringspersonal för vuxna på Campus Vipan pausar antagningen av nya elever för höstterminen 2024. Anledningen är att utbildningens lokaler totalrenoveras och moderniseras för att möta restaurang- och servicebranschens krav.

Nya elever hälsas välkomna till höstterminen 2025 då utbildningen åter ges på Campus Vipan i nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler.

Att arbeta med servering

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

Serveringspersonalen jobbar inom hotell- och restaurangnäringen. Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal till exempel vid skärgårdskrogar.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv betala kurslitteraturen. Eftersom utbildningen är individanpassad kan studielängden kan variera beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Validering innebär en bekräftelse eller erkännande av kunskaper eller erfarenheter som du har fått via yrkeserfarenhet eller erfarenhet från samhällslivet och studier. Kunskaper och erfarenheter kan ge dig möjlighet att validera hela eller delar av teori och APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Validering kan förkorta utbildningstiden. Tiden är beroende av hur mycket erfarenhet samt teoretisk kunskap du har.

Ansökan

Du gör ansökan via Lunds vuxenutbildnings ansökningssida. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Är du folkbokförd i Lunds kommun ska du senast sista ansökningsdag ta kontakt med Lunds Vägledningscentrum för ett vägledningssamtal. Samtalet är ett krav för att ansökan ska behandlas.

Fritt sök i Sydvästra Skåne:
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är folkbokförd i någon av sydvästra Skånes 13 samverkanskommuner. Det gäller: Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Om du inte bor i någon av de 13 kommunerna ska du lämna ansökningsbekräftelse och betyg till din hemkommun för beslut. Om du söker yrkesutbildning i mer än en kommun behöver du rangordna utbildningarna, ta kontakt med antagningsenheten i din hemkommun för att göra det.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15 % av tiden men kan även vara mer.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
SERARR0 Arrangemang 100
MÅTBRC0 Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
DRYDRY0 Drycker 100
DRYDRC0 Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
HYGHYG0 Hygien 100
KVARRL Komvuxarbete inom yrkesområdet restaurang och livsmedel 100
LIVLIV01 Livsmedels- och näringskunskap 1 100
MACMAT0 Mat och dryck i kombination 100
MALMAL01 Matlagning 1 100
SERMAF0 Matsalshantverk 100
KGYORI11D Orienteringskurs, kartläggning, validering 100
KGYORI11F Orienteringskurs, Yrkessvenska 100
SERSER01 Servering 1 100
SERSER02 Servering 2 200
SEVSEV01 Service och bemötande 1 100
Totalt 1600