Kock
Restuarangutbildningarna för kockar och serveringspersonal för vuxna på Campus Vipan pausar antagningen av nya elever för höstterminen 2024. Anledningen är att utbildningens lokaler totalrenoveras och moderniseras för att möta restaurang- och servicebranschens krav.
Nya elever hälsas välkomna till höstterminen 2025 då utbildningen åter ges på Campus Vipan i nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler.
———————————————————————————————————————–
Att vara kock är att utföra ett hantverk. Du ägnar en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock.
Att arbeta som kock
Som kock ägnar du en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. I arbetet ställs krav på att kunna ta ansvar och kunna arbeta effektivt under hållna tidsramar. Det är därför viktigt att du kan hantera stressfyllda moment. Du behöver ha förmågan att ge gästerna en god service och i de flesta fall innebär arbetet att arbeta tillsammans med andra i team. Kockyrket är ett skapande yrke och som kock bör man därför ha ett stort intresse för matlagning och smaker.
Är du intresserad av matlagning och gillar fart och fläkt? Tycker du om att ta ansvar och ge en god service? Då kan kock vara något för dig.
Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv betala kurslitteraturen. Eftersom utbildningen är individanpassad kan studielängden kan variera beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet.
Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk
Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Validering innebär en bekräftelse eller erkännande av kunskaper eller erfarenheter som du har fått via yrkeserfarenhet eller erfarenhet från samhällslivet och studier. Kunskaper och erfarenheter kan ge dig möjlighet att validera hela eller delar av teori och APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Validering kan förkorta utbildningstiden. Tiden är beroende av hur mycket erfarenhet samt teoretisk kunskap du har.
Du gör ansökan via Lunds vuxenutbildnings ansökningssida. Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.
Är du folkbokförd i Lunds kommun ska du senast sista ansökningsdag ta kontakt med Lunds Vägledningscentrum för ett vägledningssamtal. Samtalet är ett krav för att ansökan ska behandlas.
Fritt sök i Sydvästra Skåne:
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är folkbokförd i någon av sydvästra Skånes 13 samverkanskommuner. Det gäller: Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Om du inte bor i någon av de 13 kommunerna ska du lämna ansökningsbekräftelse och betyg till din hemkommun för beslut. Om du söker yrkesutbildning i mer än en kommun behöver du rangordna utbildningarna, ta kontakt med antagningsenheten i din hemkommun för att göra det.
APL - Arbetsplatsförlagt lärande ingår med minst 15 % av tiden men kan även vara mer.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
MÅTBRC0 | Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
HYGHYG0 | Hygien | 100 |
KVARRL | Komvuxarbete inom yrkesområdet restaurang och livsmedel | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
MACMAT0 | Mat och dryck i kombination | 100 |
MALMAL01 | Matlagning 1 | 100 |
MALMAL02 | Matlagning 2 | 200 |
MALMAL03 | Matlagning 3 | 200 |
MALMAL04 | Matlagning 4 | 200 |
KGYORI11D | Orienteringskurs, kartläggning, validering | 100 |
KGYORI11F | Orienteringskurs, Yrkessvenska | 100 |
SERSER01 | Servering 1 | 100 |
SEVSEV01 | Service och bemötande 1 | 100 |
MALSPE0 | Specialkoster | 100 |
Totalt | 1700 |