Naturbruk

LÄRLINGSVUX

Djurskötare

- med inriktning mot grisnäring

Denna utbildning är inte öppen för ansökan.

Utbildningens längd

20 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Trelleborg Hitta på karta
Naturbruk

Djurskötare

med inriktning mot grisnäring

Som djurskötare inom lantbruksnäringen har du ett omväxlande arbete där du behöver både praktiska och teoretiska kunskaper. Din förmåga att observera djurens beteende och hälsa är viktig för att kunna sköta dem på bästa sätt. Att kunna köra och vara intresserad av lantbruksmaskiner är en fördel. Arbetet kan innebära tunga lyft och obekväma arbetstider.

Att arbeta med djurskötsel i grisnäringen

Att arbeta med lantbruksdjur innebär att du ska ha kunskap och kompetens att sköta djur inom lantbruket på ett säkert och etiskt sätt med utgångspunkt i djurens behov och verksamhetens krav på produktion.

Förutom allmän djurskötsel behövs kunskaper i att hantera teknisk utrustning, förmåga att göra ekonomiska beräkningar och intresse för att använda digitala hjälpmedel inom området.

Arbete med djur kräver dessutom kännedom om säker arbetsmiljö, ergonomi, samt kunskaper om lagar och bestämmelser som berör verksamheten.

Utbildningen är en lärlingsutbildning vilket innebär att fyra dagar i veckan förläggs ute på arbetsplats. Ett nära samarbete med branschen gör att utbildningen motsvarar dess krav på kompetens. Möjlighet till arbete efter avslutad utbildning är  mycket god.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta evt. kurslitteratur. Utbildningen är arbetsplatsförlagd fyra dagar i veckan. Övrig tid förläggs antingen på skolan eller på distans. Det krävs därför att du har tillgång till dator. Du har handledarstöd under hela utbildningsprocessen Utbildningen är möjlig att kombinera med studier i svenska som andraspråk för dig som inte har svenska som modersmål.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i svenska för invandrare (sfi) kurs:

  • SFI D

Om du har betyg i svenska för invandrare (sfi) ska du skicka betyget med din ansökan. Om du inte har betyg i sfi ska du kontakta din hemkommun för att bedöma din språknivå. Bedömningen ska du skicka med din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Branschens egna krav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen krävs det att du har vissa förkunskaper. Du ska ha: • Avklarad grundskola eller motsvarande kunskaper. • Körkort då lärlingsplatser inte alltid ligger i anslutning till kollektivtrafik och du kan behöva ta dig till och ifrån samt mellan olika arbetsplatser.

Validering

Har du kunskaper som du fått genom lång yrkeserfarenhet? Då kan vi hjälpa dig med en validering av dina kunskaper. Resultatet av en validering kan innebära att du kan förkorta din studietid.

Ansökan

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan. Är du folkbokförd i Trelleborgs kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in www.trelleborg.se/yrkesutbildningen. Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Utbildningen är en lärlingsutbildning som innebär att du en dag i veckan har teoretisk utbildning på skola eller på distans samt att du övrig tid genomför utbildningen på en arbetsplats som kan vara ett lantbruk. Resor till och från företagen där din lärlingsperiod är förlagd och eventuella kostnader för studiebesök bekostas av den studerande.

Godkänns av din hemkommun

Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
BIGDJE0 Djurens bilologi 100
DJUDJR0 Djuren i naturbruket 100
LANLAN01 Lantbruksdjur 1 100
LANLAN02 Lantbruksdjur 2 100
NAUNAU0 Naturbruk 200
Totalt 600