Barn och fritid

YRKESVUX

Barnskötare, elevassistent eller stödassistent

Denna utbildning är inte öppen för ansökan.

Utbildningens längd

60 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Komvux/Campus Vipan Vipeholmsvägen, 224 66 Lund Hitta på karta
Barn och fritid

Barnskötare, elevassistent eller stödassistent

Utbildningen på tre terminer riktar sig mot arbete inom förskola, grundskola, fritidshem och LSS – verksamheter. Efter utbildningen har du kunskaper för att kunna arbeta som barnskötare, elevassistent och stödassistent.

Under utbildningen kommer du att läsa kurser inom ämnena pedagogik, pedagogiskt arbete, hälsopedagogik, specialpedagogik och socialt arbete. Utbildningen ska leda till att du som elev ska kunna möta, assistera och stödja barn, ungdomar eller vuxna i deras utveckling. Kunskaper om värdegrundsarbete, hållbarhet och hälsofrämjande arbetssätt ingår i flera ämnen. Andra viktiga förmågor att utveckla är ledarskap, samarbete och kommunikation. Du kommer även lära dig om att planera, leda, genomföra, dokumentera och utvärdera olika aktiviteter.

Utbildningsinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv betala kurslitteraturen.

Utbildningen erbjuds som närstudier.

Det krävs ett giltigt utdrag från belastningsregistret gällandes förskola, skola för att gå denna utbildning.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Validering innebär en bekräftelse eller erkännande av kunskaper eller erfarenheter som du har fått via yrkeserfarenhet eller erfarenhet från samhällslivet och studier. Kunskaper och erfarenheter kan ge dig möjlighet att validera hela eller delar av teori och APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Validering kan förkorta utbildningstiden. Tiden är beroende av hur mycket erfarenhet samt teoretisk kunskap du har.

För att kunna söka till validering måste du ha tillräckliga erfarenheter inom det område som är relevant för den kurs som ska valideras.

Ansökan

Du gör ansökan via Lunds vuxenutbildnings ansökningssida.

Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Är du folkbokförd i Lunds kommun ska du senast sista ansökningsdag ta kontakt med Lunds Vägledningscentrum för ett vägledningssamtal. Samtalet är ett krav för att ansökan ska behandlas.

Fritt sök i Sydvästra Skåne:
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är folkbokförd i någon av sydvästra Skånes 13 samverkanskommuner. Det gäller: Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Om du inte bor i någon av de 13 kommunerna ska du lämna ansökningsbekräftelse och betyg till din hemkommun för beslut. Om du söker yrkesutbildning i mer än en kommun behöver du rangordna utbildningarna, ta kontakt med antagningsenheten i din hemkommun för att göra det.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

I utbildningen ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande (15 procent av utbildningstiden).

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
FRIT1000X Fritidskunskap, Nivå 1 100
HALS1000X Hälsopedagogik, Nivå 1 100
SVEA1000X / SVEN1000X Svenska som andraspråk, Nivå 1 / Svenska, Nivå 1 100
PEDG1000X Pedagogik, Nivå 1 100
KOSO1000X Kost och hälsa, Nivå 1 100
PEDG2000X Pedagogik, Nivå 2 100
SPEI1000x Specialpedagogik, Nivå 1 100
PEDA1000X Pedagogiskt arbete, Nivå 1 200
FORF1000X Förskolans och fritidshemmets arbete, Nivå 1 100
SPEI2000X Specialpedagogik, Nivå 2 100
PEDG3000X Pedagogik, Nivå 3 100
SOCA1000X Socialt arbete, Nivå 1 100
SOCA2000X Socialt arbete, Nivå 2 100
GRUN1000X Grundläggande vård och omsorg, Nivå 1 100
Totalt 1500