Restaurang och livsmedel

LÄRLINGSVUX

Servitör

Löpande antagning
Utbildningens längd

35 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Verkstadsgatan 2A, 275 39 Sjöbo Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Servitör

Att jobba som servitör (eller servitris) handlar om att ge gästerna en bra upplevelse när de äter eller dricker på en restaurang, ett café eller ett hotell. Du är den som möter gästerna, tar emot beställningar och ser till att de får sin mat och dryck på ett trevligt och smidigt sätt. Det är ett serviceyrke där varje dag är olik den andra och där du får träffa många olika människor.


Vad gör en servitör?

Dina arbetsuppgifter är varierande och handlar om att ta hand om gästerna från det att de kommer in tills de går. Här är några vanliga sysslor:

  • Ta emot gäster: Du välkomnar gästerna, visar dem till deras bord och ser till att de känner sig bekväma.
  • Presentera meny och ta beställningar: Du berättar om dagens rätter, svarar på frågor om maten och drycken, och tar sedan upp beställningarna på ett noggrant sätt.
  • Servera mat och dryck: Du hämtar maten från köket och drycken från baren och serverar det till gästerna. Det är viktigt att göra det snyggt och utan att spilla.
  • Passa bord och gäster: Du håller koll på gästerna under hela måltiden, frågar om allt smakar bra och ser till att de har allt de behöver (till exempel mer vatten eller en extra servett).
  • Duka av och städa: När gästerna har ätit klart dukar du av bordet och förbereder det för nästa gäst. Du ser också till att restaurangen och arbetsplatsen är ren och snygg.
  • Hanterar betalning: När gästerna vill betala tar du emot betalning, antingen kontant eller med kort.
  • Rekommendationer och mersälj: Du kan tipsa om passande drycker till maten eller föreslå en dessert, vilket gör upplevelsen bättre för gästen.
  • Samarbete: Du jobbar nära köket och de som jobbar i baren för att allt ska flyta på bra. Att samarbeta är superviktigt för att få en bra service.

Vem passar yrket för?

Att vara servitör passar dig som:

  • Är serviceinriktad: Du gillar att ge andra en bra upplevelse och får energi av att hjälpa människor.
  • Är stresstålig: Under rusningstid kan det vara väldigt högt tempo och många gäster samtidigt. Du behöver kunna hålla huvudet kallt.
  • Är kommunikativ: Du tycker om att prata med människor och kan förklara saker på ett trevligt sätt. Att kunna flera språk, särskilt engelska, är ofta en fördel.
  • Är noggrann: Att ta rätt beställning, duka snyggt och hantera pengar kräver noggrannhet.
  • Har god fysik: Du går och står mycket under en arbetsdag, och bär brickor med mat och dryck.
  • Är flexibel med arbetstider: Servitörer jobbar ofta kvällar och helger när restauranger och hotell har som mest att göra.
  • Är en lagspelare: Du är en del av ett team som tillsammans ser till att gästerna får en toppenkväll.

Karriärmöjligheter

Som servitör finns det många olika vägar att gå. Du kan jobba på små caféer, stora fina restauranger, hotell, pubar eller till och med på kryssningsfartyg. Med erfarenhet kan du avancera till att bli hovmästare (den som leder serveringspersonalen), restaurangchef eller specialisera dig inom vin (sommelier) eller kaffe (barista). Efterfrågan på duktiga servitörer är i princip alltid god.

Utbildningsinformation

Utbildningen kan läsas på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde?
Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Är du folkbokförd i Sjöbo kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på https://www.sjobo.se/utbildning-och-barnomsorg/sjobo-utbildningscentrum/studie--och-yrkesvagledare.html

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Minst 70% av utbildningen kommer att ske på en arbetsplats.

Godkänns av din hemkommun

Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
VGYORI1A Orienteringskurs 100
LIVS1000X Livsmedelshygien nivå 1 100
LIVM1000X Livsmedels-och näringskunskap nivå 1 100
SERR1000X Servering nivå 1 100
SERR2000X Servering nivå 2 100
SERR3000X Servering nivå 3 200
Totalt 700