Hotell och turism

LÄRLINGSVUX

Receptionist-och konferensvärd

Löpande antagning
Utbildningens längd

40 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Verkstadsgatan 2A, 275 39 Sjöbo Hitta på karta
Hotell och turism

Receptionist-och konferensvärd

Att jobba som hotell- och konferensvärd innebär en dynamisk och serviceinriktad roll där du är ansiktet utåt för hotellet och en nyckelperson för att gästerna ska få en positiv upplevelse. Du är spindeln i nätet som ser till att allt flyter smidigt, från incheckning till utcheckning, och att konferenser och evenemang går som planerat.

Vad gör en hotell- och konferensvärd?

Som hotell- och konferensvärd varierar dina arbetsuppgifter beroende på hotellets storlek och typ, men de kan inkludera:

  • Reception och gästservice: Du är den första och sista personen gästerna möter. Det innebär att du sköter in- och utcheckning, hanterar bokningar, svarar på frågor om hotellet och omgivningen, ger rekommendationer och löser eventuella problem som uppstår. En stor del handlar om att vara förberedd och förutse gästernas behov.
  • Konferensservice: Du ansvarar för att konferenslokalerna är i ordning inför möten och evenemang. Det kan innebära att du sätter upp teknik (projektorer, ljud), förbereder fika och lunch, ser till att det finns material som block och pennor, och är tillgänglig för att hjälpa konferensdeltagare med stort som smått under dagen.
  • Merförsäljning: Du har ofta möjlighet att erbjuda gästerna extra tjänster och produkter, som till exempel uppgraderingar av rum, frukostpaket eller att boka bord i restaurangen.
  • Administrativa uppgifter: En del av jobbet består av administrativa uppgifter som att hantera fakturor, uppdatera gästinformation och svara på e-post.
  • Samarbete: Du arbetar nära med andra avdelningar som housekeeping, restaurang och kök för att säkerställa att gästerna får en helhetsupplevelse av hög kvalitet.

Vem passar yrket för?

Det här är ett yrke för dig som:

  • Älskar att möta människor: Du trivs med att interagera med olika personligheter och har en naturlig förmåga att få människor att känna sig välkomna.
  • Är serviceinriktad ut i fingerspetsarna: Du drivs av att överträffa gästernas förväntningar och är alltid redo att hjälpa till med ett leende.
  • Är lösningsorienterad: Du kan snabbt identifiera problem och hitta effektiva lösningar, även under press.
  • Är flexibel och stresstålig: Ingen dag är den andra lik, och du kan hantera oförutsedda händelser med lugn och professionalism.
  • Har god kommunikationsförmåga: Du kan uttrycka dig tydligt i tal och skrift, både på svenska och engelska, och gärna fler språk.
  • Är noggrann och organiserad: Du kan hålla ordning på många bollen i luften samtidigt och se till att detaljerna är på plats.

Arbetstiderna är flexibla och kan vara allt från dagtid till kvällstid, vardagar som helger.

Karriärmöjligheter

Eftersom hotell- och konferensbranschen är stor och varierande finns det goda möjligheter att utvecklas inom yrket. Många börjar som hotell- och konferensvärd och avancerar sedan till roller som till exempel receptionschef, konferensansvarig eller hotellchef. Din erfarenhet och dina kontakter är värdefulla för din framtida karriär inom hotell- och turismnäringen.

Utbildningsinformation

Utbildningen kan läsas på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Startdatum bestäms i samråd med dig, lärare och arbetsplats.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk
  • Engelska

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde?
Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Är du folkbokförd i Sjöbo kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på https://www.sjobo.se/utbildning-och-barnomsorg/sjobo-utbildningscentrum/studie--och-yrkesvagledare.html

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Informationsmöte

Efter du gjort din ansökan kommer du att bli kallad till ett möte med studie-och yrkesvägledare samt lärare. Om du redan har en arbetsplats klar redan vid mötet så kan det gå fortare att starta utbildningen.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Minst 70% av utbildningen kommer att ske på en arbetsplats, övrig tid utgörs av teori. Denna sker antingen på plats på skolan eller på distans.

Godkänns av din hemkommun

Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
KGYORI11A Orienteringskurs 100
LOGI1000X Logi och värdskap nivå 1 100
LOGI2000X Logi och värdskap nivå 2 100
LOGI3000X Logi och värdskap nivå 3 100
MOTE1000X Möten och event nivå 1 100
MOTE2000X Möten och event nivå 2 100
SERR1000X Servering nivå 1 100
VANI1000X Våningsservice nivå 1 100
Totalt 800