Kock
Gillar du att skapa upplevelser genom mat? Då kan inriktningen kock på restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig. En grundutbildning mot Kock där du som studerande får kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet. Du arbetar kreativt med hela världen som inspiration och arbetsmarknad.
Att arbeta som kock
Att vara kock är att utföra ett hantverk. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. I storkök, i personalrestauranger och på servicehem och barnstugor lagar du ett fåtal rätter i stora mängder. På restaurangen lagar du många rätter i mindre mängder, så kallad à la carte.
Ännu en möjlighet för kockar är att arbeta som kock inom hälso- och sjukvården, som har till uppgift att laga goda, säkra och hälsosamma måltider till patienter. Som sjukhuskock arbetar man i storkök med allt från planering till tillagning av måltider inklusive specialkost; allt för att skapa hälsosamma maträtter som främjar tillfrisknande hos patienter.
Som kock ägnar du en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. I arbetet ställs krav på att kunna ta ansvar och kunna arbeta effektivt under hållna tidsramar. Det är därför viktigt att du kan hantera stressfyllda moment. Du behöver ha förmågan att ge gästerna en god service och i de flesta fall innebär arbetet att arbeta tillsammans med andra i team. Kockyrket är ett skapande yrke och som kock bör man därför ha ett stort intresse för matlagning och smaker.
Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen. Utbildningen är uppdelad i två delar och har ett sommaruppehåll. Kan läsas som kombinationsutbildning, vilket innebär att du studerar SFI alt. grundläggande svenska som andraspråk i kombination med yrkes-utbildningen. Utbildningens längd är minst 70 veckor men kan anpassas och bli längre om du läser kombinationsutbildning.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i svenska för invandrare (sfi) kurs:
- SFI C
Om du har betyg i svenska för invandrare (sfi) ska du skicka betyget med din ansökan. Om du inte har betyg i sfi ska du kontakta din hemkommun för att bedöma din språknivå. Bedömningen ska du skicka med din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.
Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan, du måste också bifoga ett hälsointyg. Är du folkbokförd i Simrishamns kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare, kontakta Charlotte Larkin, charlotte.larkin@simrishamn.se 0414-81 95 41 Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun. Antagning kan ske kontinuerligt. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.
Minst 70% av din utbildning är arbetsförlagd på en eller flera arbetsplatser då du följer en handledares arbetstider (dagtid, kvällar och helger). APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
HYGHYG0 | Hygien | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
MÅTBRC0 | Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
SEVSEV01 | Service och bemötande 1 | 100 |
MACMAT0 | Mat och dryck i kombination | 100 |
MALMAL01 | Matlagning 1 | 100 |
SERSER01 | Servering 1 | 100 |
MALMAL02 | Matlagning 2 | 200 |
MALMAL03 | Matlagning 3 | 200 |
MALMAL04 | Matlagning 4 | 200 |
MALSPE0 | Specialkoster | 100 |
Totalt | 1400 |