Restaurang och livsmedel

LÄRLINGSVUX

Kock

Utbildningens längd

55 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Verkstadsgatan 2A, 275 39 Sjöbo Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Kock

Att jobba som kock är ett fartfyllt och kreativt yrke där du får skapa god mat varje dag. Det är en spännande roll där du både får vara konstnär och lagledare i köket, och där varje dag bjuder på nya utmaningar.


Vad gör en kock?

Som kock är din huvudsakliga uppgift att laga mat till gäster på restauranger, hotell, skolor, sjukhus eller andra matställen. Det handlar om mer än att bara följa recept – du är ansvarig för hela matlagningsprocessen, från råvara till färdig rätt.

Så här kan en kockdag se ut:

  • Förberedelser (Mise en place): Dagen börjar ofta med att du förbereder allt inför serveringen. Det innebär att hacka grönsaker, skära kött, förbereda såser och marinader. Allt ska vara redo så att det går snabbt att laga maten när beställningarna kommer in.
  • Matlagning under press: När restaurangen är öppen är det full fart i köket. Du tillagar rätterna snabbt och effektivt, ofta flera olika rätter samtidigt. Det krävs att du är snabb, organiserad och kan hålla många bollar i luften.
  • Kvalitet och presentation: Du ser till att maten smakar bra, ser aptitlig ut och serveras i rätt temperatur. Varje tallrik är en möjlighet att imponera på gästen.
  • Hygien och säkerhet: Att hålla rent och följa hygienregler är superviktigt när man jobbar med mat. Du ser till att köket är rent och att maten hanteras säkert.
  • Menyplanering och beställningar: På många ställen är du även med och planerar nya menyer, beställer råvaror och håller koll på lagret.
  • Teamwork: Du jobbar alltid i ett team med andra kockar, kallskänkor och serveringspersonal. Bra samarbete är nyckeln till ett effektivt kök.

Vem passar yrket för?

Att vara kock passar dig som:

  • Älskar mat: Du har en passion för smaker, råvaror och att laga mat.
  • Är kreativ: Du gillar att experimentera och hitta på nya rätter eller förbättra befintliga.
  • Är stresstålig: I ett restaurangkök kan det vara väldigt högt tempo och stressigt, speciellt under rusningstid.
  • Är noggrann: Du följer recept och ser till att maten blir perfekt varje gång.
  • Är lösningsorienterad: Ibland dyker det upp oväntade problem, och du måste snabbt hitta lösningar.
  • Gillar att jobba i team: Att samarbeta med kollegorna är jätteviktigt.
  • Har god fysik: Du står och går mycket, lyfter tunga kastruller och arbetar i en varm miljö.
  • Är flexibel med tider: Kockar jobbar ofta kvällar, helger och under storhelger när andra är lediga.

Karriärmöjligheter

Som kock finns det många olika vägar att gå. Du kan jobba på små mysiga restauranger, stora hotell, kryssningsfartyg, skolkök eller i cateringfirmor. Med erfarenhet kan du bli köksmästare, sommelier (vinkännare), eller kanske starta en egen restaurang. Efterfrågan på duktiga kockar är nästan alltid stor.

Utbildningsinformation

Utbildningen kan läsas på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.
Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.
Start av utbildningen sker i samråd med dig, lärare och arbetsplats.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde?
Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Är du folkbokförd i Sjöbo kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på https://www.sjobo.se/utbildning-och-barnomsorg/sjobo-utbildningscentrum/studie--och-yrkesvagledare.html

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Informationsmöte

Efter din ansökan är gjord så kommer du att få en inbjudan till ett möte med studie-och yrkesvägledare och lärare.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Minst 70% av utbildningen kommer att ske på en arbetsplats. Övrig tid består av teori som antingen sker på plats på skolan eller på distans.

Godkänns av din hemkommun

Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
KGYORI11A Orienteringskurs 100
MALMAL01 Matlagning 1 100
MALMAL02 Matlagning 2 200
MALMAL03 Matlagning 3 200
MALMAL04 Matlagning 4 200
HYGHYG0 Hygien 100
LIVLIV01 Livsmedel-och näringskunskap 1 100
MALSPE0 Specialkoster 100
Totalt 1100