Kock
Kockar arbetar med att laga mat på till exempel restauranger eller i storkök. Arbetet innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete.
Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt.
Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Att arbeta som Kock
I arbetet som kock har man kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Man behöver även vara bra på att ta ansvar och på att planera, detta pga att kockar ansvarar för uppföljning och egenkontroller och förväntas kunna skapa bra rutiner som följer de regler som gäller för livsmedelshantering.
Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. I storkök, i personalrestauranger och på servicehem och barnstugor lagar du ett fåtal rätter i stora mängder. På restaurangen lagar du många rätter i mindre mängder, så kallad à la carte.
På många arbetsplatser ingår kvälls- och helgarbete i arbetstiden. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.
Utbildningen kan läsas på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk
Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.
Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan. Är du folkbokförd i Sjöbo kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på https://www.sjobo.se/utbildning-och-barnomsorg/sjobo-utbildningscentrum/studie--och-yrkesvagledare.html Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Minst 70% av utbildningen kommer att ske på en arbetsplats.
Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
KGYORI11A | Orienteringskurs | 100 |
MALMAL01 | Matlagning 1 | 100 |
MALMAL02 | Matlagning 2 | 200 |
MALMAL03 | Matlagning 3 | 200 |
MALMAL04 | Matlagning 4 | 200 |
HYGHYG0 | Hygien | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedel-och näringskunskap 1 | 100 |
MALSPE0 | Specialkoster | 100 |
Totalt | 1100 |