Bagare/ konditor
Som bagare eller konditor arbetar du kreativt med att baka allt från matbröd till bakverk och desserter. Båda är kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktigt. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand och ger möjlighet till eget skapande och utvecklande hantverk. Som bagare kan du arbeta på ett industribageri, ett mindre bageri med tillhörande butik eller på ett konditori.
Att arbeta som bagare/ konditor
I dag produceras större delen av allt matbröd av några få stora företag med ett antal industribagerier. Brödtillverkningen ser mycket olika ut beroende på bageriets storlek men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning. Bagare på ett automatiserat industribageri övervakar bakningen som sker med hjälp av maskiner. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system.
Även de mindre bagerierna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete.
Bagare på industribagerier arbetar ofta natt och ibland förekommer helgarbete. Som bagare på ett litet bageri eller konditori börjar du oftast arbeta mycket tidigt på morgonen. Arbetsuppgifterna skiljer sig beroende på var du arbetar men produkterna är desamma – matbröd, vetebröd och kakor.
Som konditor på ett mindre bageri eller konditori har du ett fåtal maskiner till din hjälp och du utför de flesta arbetsmomenten för hand. Att utforma och dekorera bakverk kräver blick för färg och form. På konditorier kan du som konditor även baka matbröd.
Arbetet som bagare och konditor sker tidvis under högt tempo, därför är det viktigt att du är stresstålig. Arbetet passar dig som har ett brinnande intresse för att jobba med råvaror, baka bröd och bakverk. Vidare att du är social, gillar att ge god service och kan tänka dig en framtid inom bageri, konditori eller café.
Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen. Utbildningen är uppdelad i två delar och har ett sommaruppehåll på 6 veckor. Kan läsas som kombinationsutbildning, vilket innebär att du studerar SFI alt. grundläggande svenska som andraspråk i kombination med yrkes-utbildningen. Utbildningens längd är minst 70 veckor men kan anpassas och bli längre om du läser kombinationsutbildning.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i svenska för invandrare (sfi) kurs:
- SFI C
Om du har betyg i svenska för invandrare (sfi) ska du skicka betyget med din ansökan. Om du inte har betyg i sfi ska du kontakta din hemkommun för att bedöma din språknivå. Bedömningen ska du skicka med din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.
Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan, du måste också bifoga ett hälsointyg. Är du folkbokförd i Simrishamns kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare, kontakta Charlotte Larkin, charlotte.larkin@simrishamn.se 0414-81 95 41 Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun. Antagning kan ske kontinuerligt. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.
Minst 70% av din utbildning är arbetsförlagd på en eller flera arbetsplatser då du följer en handledares arbetstider (dagtid, kvällar och helger). APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
HYGHYG0 | Hygien | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
MÅTBRC0 | Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
SEVSEV01 | Service och bemötande 1 | 100 |
BAGBAG01 | Bageri 1 | 100 |
BAGBAG02 | Bageri 2 | 200 |
BAGBAG03 | Bageri 3 | 100 |
BAGCHO0 | Choklad och konfektyr | 100 |
BAGKON01 | Konditori 1 | 100 |
BAGKON02 | Konditori 2 | 200 |
BAGKON03 | Konditori 3 | 100 |
BAGKON04/ BAGBAG04 | Konditori 4/ Bageri 4 | 100 |
Totalt | 1400 |