Bagare/Konditor
Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för både smak och färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används.
Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att både vara kreativ, men också stresstålig och ha förmåga att organisera sitt arbete.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Att arbeta som Bagare/Konditor
I dag produceras större delen av allt matbröd av några få stora företag med ett antal industribagerier. Brödtillverkningen ser mycket olika ut beroende på bageriets storlek men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning. Bagare på ett automatiserat industribageri övervakar bakningen som sker med hjälp av maskiner. De knappar in receptet på den produkt som ska bakas i bakdatorn. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system.
Även de mindre bagerierna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete. Bagarna gör då allt från att väga upp ingredienserna till att forma, jäsa och grädda brödet eller kakorna.
Bagare på industribagerier arbetar ofta natt och ibland förekommer helgarbete. Som bagare på ett litet bageri eller konditori börjar man oftast arbeta mycket tidigt på morgonen. Arbetsuppgifterna skiljer sig beroende på var du arbetar men produkterna är desamma – matbröd, vetebröd och kakor.
Som konditor på ett mindre bageri eller konditori har du ett fåtal maskiner till din hjälp och du utför de flesta arbetsmomenten för hand. Du mäter upp ingredienser, blandar, vispar, utformar dina bakverk, gräddar och dekorerar. Att utforma och dekorera bakverk kräver blick för färg och form. På konditorier kan du som konditor även baka matbröd.
Utbildningen kan läsas på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk
Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.
Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan. Är du folkbokförd i Sjöbo kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på https://www.sjobo.se/utbildning-och-barnomsorg/sjobo-utbildningscentrum/studie--och-yrkesvagledare.html Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Minst 70% av utbildningen kommer att ske på en arbetsplats.
Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
KGYORI11A | Orienteringskurs | 100 |
BAGBAG01 | Bageri 1 | 100 |
BAGBAG02 | Bageri 2 | 200 |
BAGBAG03 | Bageri 3 | 100 |
BAGKON01 | Konditori 1 | 100 |
BAGKON02 | Konditori 2 | 200 |
BAGKON03 | Konditori 3 | 100 |
HYGHYG0 | Hygien | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedel-och näringskunskap 1 | 100 |
Totalt | 1100 |