Bagare/Konditor
Att jobba som bagare eller konditor är ett hantverksyrke där du får använda dina händer och din kreativitet varje dag. Ditt jobb går ut på att förvandla enkla råvaror som mjöl, ägg och socker till goda bakverk och bröd som folk älskar att äta.
Bagare – för dig som älskar bröd
Som bagare är du expert på allt som bakas med deg. Du gör allt från knapriga frallor till stora, sega surdegsbröd och mjuka kanelbullar.
Så här kan din dag se ut:
- Tidig start: Ofta börjar du jobba väldigt tidigt på morgonen, ibland redan mitt i natten. Brödet ska ju vara nybakat när affären öppnar!
- Blanda och knåda: Du väger upp alla ingredienser noga och knådar stora degar. Det kan vara i maskin eller för hand.
- Forma och grädda: Sedan formar du bröden och bullarna, låter dem jäsa och bakar dem i stora ugnar. Tänk dig doften av nybakat bröd!
- Kontrollera kvaliteten: Du ser till att allt ser bra ut och smakar precis som det ska.
Konditor – för dig som älskar söta bakverk
Som konditor är du mästaren på allt som är sött och vackert. Du skapar fina tårtor, små bakelser, chokladpraliner och goda desserter.
Så här kan din dag se ut:
- Skapa från grunden: Du bakar tårtbottnar, blandar krämer och fyllningar, och gör mousser.
- Dekorera: Det här är en viktig del av jobbet! Du spritsar, glaserar, målar med choklad och pyntar dina bakverk så att de blir otroligt vackra. Du får verkligen använda din fantasi här.
- Choklad och godis: Många konditorer gör också egna chokladpraliner och annat godis.
- Nya idéer: Du håller koll på nya trender och hittar på nya, spännande bakverk.
Vem passar yrket för?
Det här jobbet passar dig som:
- Gillar att baka: Du tycker verkligen att det är roligt att jobba med mat och bakning.
- Är noggrann: Recept och dekorationer kräver att du är precis.
- Har tålamod: Vissa bakverk tar tid att jäsa eller förbereda.
- Är kreativ: Särskilt som konditor får du använda din fantasi och skapa vackra saker.
- Gillar att jobba tidigt eller sent: Arbetstiderna kan vara annorlunda än ett vanligt kontorsjobb.
- Har en okej fysik: Du står och går en del, och lyfter kanske tunga saker.
- Är renlig: Att jobba med livsmedel kräver att du är mycket noga med hygienen.
Det är ett yrke där du får vara stolt över det du gör varje dag – att skapa något som gör andra glada!
Karriärmöjligheter
Som utbildad bagare eller konditor finns det många vägar att gå. Du kan arbeta i små hantverksbagerier, större industribagerier, konditorier, hotell, restauranger eller på livsmedelsföretag. Många väljer också att starta eget företag eller specialisera sig inom ett visst område, som till exempel surdegsbakning, tårtdekoration eller chokladtillverkning. Efterfrågan på skickliga hantverkare inom bageri- och konditoribranschen är stabil.
Utbildningen kan läsas på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.
Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.
Start för utbildningen bestäms i samråd med dig, lärare och arbetsplats.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk
Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde?
Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.
Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.
Är du folkbokförd i Sjöbo kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på https://www.sjobo.se/utbildning-och-barnomsorg/sjobo-utbildningscentrum/studie--och-yrkesvagledare.html
Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Efter du ansökt till utbildningen blir du inbjuden till ett möte med studie-och yrkesvägledare och lärare.
Om du redan vid detta möte har en arbetsplats klar, så kommer vi att kunna starta din utbildning snabbare.
Minst 70% av utbildningen kommer att ske på en arbetsplats. Övrig tid består av teori, antingen på plats på skolan eller på distans.
Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Nivåer
Nivåkod | Nivånamn | Poäng |
---|---|---|
KGYORI11A | Orienteringskurs | 100 |
BAGI1000X | Bageri nivå 1 | 100 |
BAGI2000X | Bageri nivå 2 | 200 |
BAGI3000X | Bageri nivå 3 | 200 |
KONI1000X | Konditori nivå 1 | 100 |
KONI2000X | Konditori nivå 2 | 200 |
KONI3000X | Konditori nivå 3 | 200 |
LIVS1000X | Livsmedelshygien nivå 1 | 100 |
LIVM1000X | Livsmedel-och näringskunskap nivå 1 | 100 |
Totalt | 1300 |