Vård och omsorg

YRKESVUX

Undersköterska

Denna utbildning är inte öppen för ansökan.

Utbildningens längd

67 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Borgmästargatan 16, 261 32 Landskrona Hitta på karta
Vård och omsorg

Undersköterska

I arbetet som undersköterska (förkortas ofta USK) gör du varje dag skillnad i människors liv. Som undersköterska arbetar du med både personlig vård och medicinska insatser. Du jobbar nära människor som behöver hjälp på olika sätt.

Att arbeta som undersköterska

Som undersköterska varierar arbetsuppgifterna beroende på var du arbetar. En undersköterska arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, sköta hygien, ta prover, lägga om sår och dela ut mediciner.

Som  undersköterska kan du till exempel arbeta på sjukhus, vårdcentraler, inom psykiatrin, daglig verksamhet, äldreomsorg och hemtjänst. Det är vanligt med så kallade obekväma arbetstider. Detta innebär jobb på helger, kvällar och nätter. Även tunga lyft förekommer.

Som undersköterska kan du vidareutbilda sig till sjuksköterska eller specialisera dig inom ett specifikt område, till exempel psykiatri eller geriatrik.

Det behövs fler undersköterskor de kommande åren.

Skyddad yrkestitel

Undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att du behöver ett utbildningsbevis för att ha rätt att använda titeln undersköterska när du arbetar inom vård och omsorg.

Utbildningsinformation

Du studerar utbildningen som närundervisning (i skolan). Utbildningen är indelad i tre block med 8 veckors uppehåll över sommaren 2026.

Utbildningen är kostnadsfri. Du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Studierna är på 100% studietakt. Det innebär att du studerar 40 timmar per vecka.

I utbildningen ingår praktik (APL). Under APL måste du kunna arbeta dagtid, kvällar och helger. När du fått godkänt i alla yrkeskurserna, 1500 poäng (inklusive APL), kan du arbeta som undersköterska.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Branschens egna krav

På vissa arbetsplatser behöver du kunna cykla för att ta dig runt hos brukarna.

Ansökan

Du ansöker till utbildningen via Familjen Helsingborgs gemensamma webbansökan,

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Är du bosatt i Landskrona och behöver vägledning kontaktar du Vuxenvägledningen, Borgmästargatan 20, Landskrona.
Om du är folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning ska du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

Informationsmöte

Du blir kallad till ett obligatoriskt vägledningssamtal med en studie- och yrkesvägledare för bland annat information om utbildningen.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Det ingår praktik, APL, i utbildningen.

APL är ett bra tillfälle för dig att visa dina kunskaper för arbetsgivaren, och leder í många fall till arbete efter utbildningen.

APL är på heltid och innebär att du följer en handledares schema med varierade arbetstider, där kvällar och helger ingår.

Enligt beslut från omsorgsförvaltningen i Landskrona stad krävs ett utdrag från polisens belastningsregister som visas upp inför APL.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
ANAT1B00X Anatomi och fysiologi 1b 100
FUNK1000X Funktionsnedsättning nivå 1 100
FUNK2000X Funktionsnedsättning nivå 2 100
GERO1000X Gerontologi och geriatrik nivå 1 100
HANL1000X Handledning i vård och omsorg nivå 1 50
HANL2000X Handledning i vård och omsorg nivå 2 50
HALC1000X Hälso- och sjukvård 1 100
HALC2000X Hälso- och sjukvård 2 100
OMVR1000X Omvårdnad nivå 1 100
OMVR2000X Omvårdnad nivå 2 100
PSYK1000X Psykiatri 1 100
PSYK2000X Psykiatri 2 100
PSYL1000X Psykologi nivå 1 50
SOCL1000X Social omsorg nivå 1 100
SOCL2000X Social omsorg nivå 2 100
VARD1000X Vård och omsorg specialisering 100
SVEN1000X/SVEA1000X Svenska 1/Svenska 1 som andraspråk 100
SAMH1A10X Samhällskunskap nivå 1a1 50
Totalt 1600