Vård och omsorg

KOMBINATIONSUTBILDNING

Undersköterska

- i kombination med svenska som andraspråk

Tillfälle 1

Sista ansökan 07 aug. 2025
Kursstart 22 sep. 2025

Tillfälle 2

Sista ansökan 09 okt. 2025
Kursstart 17 nov. 2025
Utbildningens längd

100 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Hermods Nedre Nytorgsgatan 13, 252 26 Helsingborg Hitta på karta
Vård och omsorg

Undersköterska

i kombination med svenska som andraspråk

När du arbetar som undersköterska tycker du om att hjälpa och vårda människor på olika sätt. Du kan arbeta inom äldreboende, LSS, inom hemtjänsten eller på en vårdavdelning.

Att arbeta som undersköterska

En undersköterska arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att ge praktisk hjälp med personlig omvårdnad, måltider, sköta hygien, ta prover, lägga om sår och dela ut mediciner. Som undersköterska ger du inte bara praktisk vård, du är också den som lyssnar, ger stöd och underlättar vårdtagarnas vardag.

Arbetet kan innebära tunga lyft och obekväma arbetstider (kvällar och helger, eller på natten).

Utbildningsinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Det innebär lektioner på skolan 20-40 timmar/vecka.

Utbildningen är avgiftsfri men du får själv bekosta kurslitteraturen.

Du läser svenska som andraspråk tillsammans med undersköterskeutbildningen. Språkläraren och yrkesläraren jobbar tillsammans så att du kan kombinera dina studier till undersköterska samtidigt som du läser det svenska språket. Detta ger ofta en snabbare väg till arbete.

Vi börjar med orienteringsveckor då du bekantar dig med vad yrket innebär. Du lär dig om arbetstider och arbetsmiljö, samt tränar på vanligt förekommande arbetsuppgifter inom vård och omsorg i vårt metodrum. Vi går på studiebesök och du deltar i lektioner samt får prova på praktik under de första veckorna.

Efter godkänd utbildning, inklusive svenska grund, fortsätter du att läsa svenska som andra språk 1 på gymnasial nivå. Det gör du tillsammans med den ordinarie undersköterskeutbildningen.

Arbetstiderna som undersköterska varierar. Du arbetar tidiga morgnar och sena kvällar. Du måste följa arbetstiderna för en undersköterska på en arbetsplats för att gå denna utbildning.

Tycker du om att arbeta med människor och vill göra skillnad i andras liv då är denna utbildning rätt för dig.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i svenska för invandrare (sfi) kurs:

  • SFI D

Om du har betyg i svenska för invandrare (sfi) ska du skicka betyget med din ansökan. Om du inte har betyg i sfi ska du kontakta din hemkommun för att bedöma din språknivå. Bedömningen ska du skicka med din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vårt utbildningsområde? Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via webbansökan. Förlängd ansökan med löpande antagning, som längst till och med 26 juni.

OBS! För att komma vidare i antagningsprocessen krävs det att du går på ett obligatoriskt vägledningssamtal för bedömning av dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Du kommer även att få göra ett språktest. Du får en kallelse när din ansökan är komplett.

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg. Inför antagning kan det förekomma språktest för att bedöma om du har förutsättningar att klara utbildningen.

I samband med att du söker vårdutbildning behöver du beställa ett utdrag ur belastningsregistret, beställningen gör du på www.polisen.se. Välj blankett för att kontrollera egna uppgifter. Utdraget ur belastningsregistret ska du ta med till skolan första dagen. OBS! Brevet ska vara oöppnat.

OBS!
Tänk på att belastningsregistret måste vara tomt för att gå utbildningen.

Är du folkbokförd i Helsingborgs kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på helsingborg.se/vuxenutbildning.

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.

Informationsmöte

Önskas ytterligare information är du välkommen att kontakta skolan. Det är öppet för studiebesök varje fredag kl. 10-12, Nedre Nytorgsgatan 13, Helsingborg. Föranmälan krävs. Kontakta specialpedagog Marta Mesaros, marta.mesaros@helsingborg.se

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Arbetsförlagt lärande (praktik) inom vård och omsorg är en obligatorisk del av utbildningen. APL är alltid heltid med varierande arbetstider där kvällar och helger ingår.

APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
ANAT1A101X Anatomi och fysiologi, nivå1 50
ANAT1A102X Anatomi och fysiologi, nivå 2 50
FUNK1000X Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, nivå 1 100
FUNK2000X Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, nivå 2 100
GERO1000X Gerontologi och geriatrik, nivå 1 100
HALC1000X Hälsa- och sjukvård, nivå 1 100
HALC2000X Hälsa- och sjukvård, nivå 2 100
OMVR1000X Omvårdnad, nivå 1 100
OMVR2000X Omvårdnad, nivå 2 100
PSYL1000X Psykologi, nivå 1 50
PSYK1000X Psykiatri, nivå 1 100
PSYK2000X Psykiatri, nivå 2 100
SOCL1000X Social omsorg, nivå 1 100
SOCL2000X Social omsorg, nivå 2 100
VARD1000X Vård och omsorg specialisering, nivå 1 100
VGYOR1C Orienteringskurs: 60
SAMH1A10X Samhällskunskap 1a1, nivå 1 50
SVEA1000X Svenska som andraspråk 1 100
GRNSVAA Svenska som andra språk, delkurs 1 100
GRNSVAB Svenska som andra språk, delkurs 2 200
GRNSVAC Svenska som andra språk, delkurs 3 200
GRNSVAD Svenska som andra språk, delkurs 4 200
Totalt 2260