Bygg och anläggning

YRKESVUX

Byggnadsträarbetare/Snickare

Nästa tillfälle

Sista ansökan 29 maj. 2025
Kursstart 11 aug. 2025
Utbildningens längd

46 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Rönnowska skolan Bredgatan 22, 251 89 Helsingborg Hitta på karta
Bygg och anläggning

Byggnadsträarbetare/Snickare

Träarbetare är ett hantverksjobb som tidigare hette snickare. Som träarbetare jobbar du med ny- och ombyggnation, och renovering av bostäder och lokaler. Träarbetaren är med under hela byggprocessen – från att bygga formar som används vid gjutning av husgrunden tills när huset nästan är klart och snickerier och skåpinredning ska monteras.

Att arbeta som träarbetare

En träarbetare tycker om att arbeta praktiskt, är en problemlösare och gillar varierande arbetsuppgifter. Som träarbetare/snickare bygger du bland annat formar för betonggjutning och tillverkar träkonstruktioner för stommar och mellanväggar. Du monterar även förtillverkade byggelement, fönster- och dörrkarmar, väggbeklädnad och inredning. Träarbetare utgår nästan alltid från en ritning och ritningsläsning är därför en viktig del av jobbet. Ofta jobbar du i ett team med andra och tillsammans ser ni till att få bästa möjliga resultat.

Kursinformation

Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen. Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.

Körkort är inget krav men en fördel inför kommande arbete.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper som krävs för att få en lärlingsanställning.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetskurser relevanta för yrket. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.
Efter utbildningen följer färdigutbildning genom en lärlingsanställning i ett branschföretag, under tiden får du lärlingslön. Lärlingsplatsen ordnar du själv efter utbildningen.

Mer information om byggyrken och yrkesbevis hittar du på:
https://www.byggbranschensyrkesnamnd.se

Denna utbildning erbjuds förutsatt att nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde?
Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via webbansökan.

Om du har betyg i kurser sen tidigare i kurser som ingår i utbildningen behöver du boka ett samtal med en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på om dina betyg kan påverka din studieplan.

OBS! För att komma vidare i antagningsprocessen krävs det att du går på ett obligatoriskt vägledningssamtal för bedömning av dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Du får en kallelse när din ansökan är komplett.

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Inför antagning kan det förekomma språktest för att bedöma om du har förutsättningar att klara utbildningen.

Är du folkbokförd i Helsingborgs kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på helsingborg.se/vuxenutbildning.

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.

Informationsmöte

Kom och besök oss på öppet hus där alla våra vuxenutbildningar presenteras, måndagen den 5 maj kl 14-16 i Ljusgården, huvudentrén på Rönnowska skolan.
Välkommen!

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Utbildningen är på sammanlagt 46 veckor och inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
HUSB1000X Husbyggnad, nivå 1 200
HUSB2000X Husbyggnad, nivå 2 200
HUSB3000X Husbyggnad, nivå 3 200
TRAA1000X Träarbete, nivå 1 100
TRAA2000X Träarbete, nivå 2 200
TRAA3000X Träarbete, nivå 3 200
Orienteringskurs:
KGYORI11G Digital kompetens 50
Totalt 1150