Hotell och turism

LÄRLINGSVUX

Lokalvårdare

Ansökan till utbildningen har inte öppnat.

Utbildningens längd

16 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Borgmästargatan 16, 261 32 Landskrona Hitta på karta
Hotell och turism

Lokalvårdare

Som lokalvårdare arbetar du med att städa, rengöra och hålla snyggt i olika lokaler. Det är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna kan vara olika.

Att arbeta som lokalvårdare

Dina arbetsuppgifter kan variera från dag till dag och mellan olika platser. Du måste veta hur man använder städredskap, hur man rengör olika material och vilka metoder som är bäst. Det är också viktigt att du har en bra arbetsteknik. Som lokalvårdare kan du jobba på olika platser, till exempel i kommunen, regionen eller på privata företag.

Du måste vara noggrann och ansvarsfull eftersom du ofta har egna områden att ansvara för. Att vara serviceinriktad och lyhörd är också viktigt. Vanligtvis arbetar lokalvårdare på dagtid, men ibland kan du behöva jobba tidigt på morgonen, sent på kvällen eller under helger.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid (40 timmar/vecka) och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.

Du får lära dig olika tekniker för att städa olika typer av miljöer. Du får också kunskap om mikroorganismer, smittorisker och hur du skapar en bra arbetsmiljö.

Du blir expert på städmaskiner och kemiska produkter. Under utbildningen får du också lära dig om ergonomi, skyddsutrustning och hur du hanterar stress. Du arbetar praktiskt med miljöfrågor som avfallshantering, källsortering och återvinning.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i svenska för invandrare (sfi) kurs:

  • SFI D

Om du har betyg i svenska för invandrare (sfi) ska du skicka betyget med din ansökan. Om du inte har betyg i sfi ska du kontakta din hemkommun för att bedöma din språknivå. Bedömningen ska du skicka med din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Ansökan

Nästa start är i augusti 2025. Du ansöker till utbildningen via Familjen Helsingborgs gemensamma webbansökan, När du ansöker ska du skicka med kopior på dina tidigare betyg.

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen och kallas till ett språktest.

Om du bor i Landskrona och behöver hjälp kan du kontakta Vuxenvägledningen på Borgmästargatan 20.

Om du bor i en annan kommun ska du vända dig till vuxenutbildningen där.

Informationsmöte

Du blir kallad till ett obligatoriskt vägledningssamtal med en studie- och yrkesvägledare för bland annat information om utbildningen.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Utbildningen är en lärlingsutbildning och det innebär att större delen är på en arbetsplats. Då följer du din handledares arbetstider.

Du varvar APL med teoretiska genomgångar.

APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
KGYORI11C Orienteringskurs lokalvård 100
SEVSEV01 Service och bemötande 100
REGSTA0 Städservice 100
HALERG0 Ergonomi 100
Totalt 400