Kock
Att vara kock är att utföra ett hantverk. Du ägnar en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock.
Att arbeta som kock
Som kock ägnar du en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. I arbetet ställs krav på att kunna samarbeta, ta ansvar och kunna arbeta effektivt under hållna tidsramar. Det är därför viktigt att du kan hantera stressfyllda moment. Du behöver ha förmågan att ge gästerna en god service och i de flesta fall innebär arbetet att arbeta tillsammans med andra i ett team. Kockyrket är ett skapande yrke och som kock bör du därför ha ett stort intresse för matlagning och smaker.
Du står och går mycket när du arbetar som kock, en del tunga lyft förekommer.
Kock är ett framtidsyrke med flera olika inriktningar att satsa på.
Utbildningen är på heltid (40 timmar/vecka) och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.
Kockkläder och arbetsskor tillhandahålls av utbildningsanordnaren i samband med utbildningsstart.
Du varvar teori med att vara på de olika avdelningarna, samt med APL, för att direkt praktisera det du läst. Du kan även genomföra din APL på annan ort.
Innan du får påbörja utbildningen i köket krävs ett godkänt faecesprov. Mer information kommer med antagningsbeskedet.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk
Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Det kan finnas möjlighet till validering under utbildningstiden.
Utbildningen planerar att starta under hösten 2025
Du ansöker till utbildningen via Familjen Helsingborgs gemensamma webbansökan, Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.
Är du bosatt i Landskrona och behöver vägledning kontaktar du Vuxenvägledningen, Borgmästargatan 20, Landskrona.
Om du är folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning ska du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.
Inför antagningen blir du kallad till ett obligatorisk studiebesök.
Din utbildning är arbetsplatsförlagd med minst 70%. Obekväma arbetstider förekommer då du följer en handledares schema.
Du varvar teori med att vara på de olika avdelningarna, samt med APL, för att direkt praktisera det du läst. Du kan även genomföra din APL på annan ort.
APL är ett bra tillfälle för dig att visa dina kunskaper för arbetsgivaren, och kan i bästa fall leda till arbete efter utbildningen.
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
MACMAT0 | Mat och dryck i kombination | 100 |
SEVSEV01 | Service och bemötande | 100 |
HYGHYG0 | Hygienkunskap | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
MATMAL01 | Matlagning 1 | 100 |
MATMAL02 | Matlagning 2 | 200 |
MATMAL03 | Matlagning 3 | 200 |
MATMAL04 | Matlagning 4 | 200 |
SERSER01 | Servering | 100 |
MÅTBRC0 | Branschkunskap inom restaurang | 100 |
KVARRL | Komvuxarbete | 100 |
Totalt | 1400 |