Restaurang och livsmedel

LÄRLINGSVUX

Kock

Denna utbildning är inte öppen för ansökan.

Utbildningens längd

40 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Borgmästargatan 16, 261 32 Landskrona Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Kock

Att vara kock är att utföra ett hantverk. Du ägnar en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock.

Att arbeta som kock

Som kock ägnar du en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. I arbetet ställs krav på att kunna samarbeta, ta ansvar och kunna arbeta effektivt under hållna tidsramar. Det är därför viktigt att du kan hantera stressfyllda moment. Du behöver ha förmågan att ge gästerna en god service och i de flesta fall innebär arbetet att arbeta tillsammans med andra i ett team. Kockyrket är ett skapande yrke och som kock bör du därför ha ett stort intresse för matlagning och smaker.

Du står och går mycket när du arbetar som kock, en del tunga lyft förekommer.

Kock är ett framtidsyrke med flera olika inriktningar att satsa på.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid (40 timmar/vecka) och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.

Kockkläder och arbetsskor tillhandahålls av utbildningsanordnaren i samband med utbildningsstart.
Du varvar teori med att vara på de olika avdelningarna, samt med APL, för att direkt praktisera det du läst. Du kan även genomföra din APL på annan ort.

Innan du får påbörja utbildningen i köket krävs ett godkänt faecesprov. Mer information kommer med antagningsbeskedet.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Det kan finnas möjlighet till validering under utbildningstiden.

Ansökan

Utbildningen planerar att starta under hösten 2025
Du ansöker till utbildningen via Familjen Helsingborgs gemensamma webbansökan, Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Är du bosatt i Landskrona och behöver vägledning kontaktar du Vuxenvägledningen, Borgmästargatan 20, Landskrona.

Om du är folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning ska du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Informationsmöte

Inför antagningen blir du kallad till ett obligatorisk studiebesök.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Din utbildning är arbetsplatsförlagd med minst 70%. Obekväma arbetstider förekommer då du följer en handledares schema.
Du varvar teori med att vara på de olika avdelningarna, samt med APL, för att direkt praktisera det du läst. Du kan även genomföra din APL på annan ort.

APL är ett bra tillfälle för dig att visa dina kunskaper för arbetsgivaren, och kan i bästa fall leda till arbete efter utbildningen.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
MACMAT0 Mat och dryck i kombination 100
SEVSEV01 Service och bemötande 100
HYGHYG0 Hygienkunskap 100
LIVLIV01 Livsmedels- och näringskunskap 1 100
MATMAL01 Matlagning 1 100
MATMAL02 Matlagning 2 200
MATMAL03 Matlagning 3 200
MATMAL04 Matlagning 4 200
SERSER01 Servering 100
MÅTBRC0 Branschkunskap inom restaurang 100
KVARRL Komvuxarbete 100
Totalt 1400