Restaurang och livsmedel

YRKESVUX

Kock

Nästa tillfälle

Sista ansökan 27 feb. 2025
Kursstart 07 apr. 2025
Utbildningens längd

48 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Rönnowska skolan Bredgatan 22, 251 89 Helsingborg Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Kock

Att vara kock är att utföra ett hantverk. Du ägnar en stor del av ditt arbete åt att planera, förbereda och tillaga mat till dina gäster. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock.

Att arbeta som kock

I kockens arbetsuppgifterna ingår planering, beställning, förberedelse i köket, matlagning, diskning och städning. Som kock har du kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att samarbeta och kommunicera. Du behöver även vara ansvarstagande och ha god förmåga att kunna planera ditt arbete.

I ett storkök lagar du ett fåtal rätter i stora volymer i till exempel personalrestauranger, på servicehem, äldreboenden, förskolor och skolor.

À la carte betyder ”enligt matsedeln” och innebär att du lagar många rätter i mindre mängder på en restaurang.

Det är viktigt att du som kock är stresstålig eftersom arbetet tidvis sker i högt tempo. Arbetet innebär också en del tunga lyft och obekväma arbetstider till exempel på kvällar och helger.

Du väljer om du vill utbilda dig till kock inom storkök eller à la carte. 

Kursinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Utbildningen är uppdelad i två delar med ett sommaruppehåll på fyra veckor.

Denna utbildning erbjuds förutsatt att nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde?
Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via webbansökan. OBS! Startdatum 7 april, med sista sök 27 februari. Ansökan öppnar den 31 januari 2025.

OBS! För att komma vidare i antagningsprocessen behöver du delta i ett obligatoriskt studiebesök på skolan. Kallelse kommer när du har ansökt.

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Inför antagning kan det förekomma språktest för att bedöma om du har förutsättningar att klara utbildningen.

Är du folkbokförd i Helsingborgs kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på helsingborg.se/vuxenutbildning.

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Utbildningen är på sammanlagt 48 veckor och inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
LIVLIV01 Livsmedels- och näringskunskap 1 100
HYGHYG0 Hygien 100
MACMAT0 Mat och dryck i kombination 100
MALMAL01 Matlagning 1 100
MALMAL02 Matlagning 2 200
MALMAL03 Matlagning 3 200
MALMAL04 Matlagning 4 200
SEVSEV01 Service och bemötande 1 100
ORIENTERINGSKURSER:
KGYORI11D Kompetenskartläggning 50
KGYORI11G Digital Kompetens 50
Totalt 1200