VVS och fastighet

YRKESVUX

Fastighetstekniker

- utbildningsort Lund

Tillfälle 1

Sista ansökan 29 maj. 2025
Kursstart 25 aug. 2025

Tillfälle 2

Sista ansökan 18 sep. 2025
Kursstart 10 nov. 2025
Utbildningens längd

54 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Movant AB Höstbruksvägen 10, 226 60 Lund Hitta på karta
VVS och fastighet

Fastighetstekniker

utbildningsort Lund

Är du intresserad av fastigheters tekniska system som drift, underhåll och skötsel? Med ett stort intresse för teknik, IT och digitalisering i kombination med god service, problemlösning och noggrannhet? Då är jobb som fastighetstekniker, även kallad drift- och fastighetstekniker, servicetekniker eller drifttekniker något för dig.

Att arbeta som fastighetstekniker

En fastighetstekniker kan exempelvis genom nulägesanalyser energieffektivisera och driftoptimera anläggningar och system inom värme och ventilation och arbetar för att förbättra fastigheten ekonomiskt, tekniskt och ur ett miljöperspektiv. I och med nya tekniska lösningar utvecklas och breddas yrket och är perfekt för dig som gillar innovativ teknik, problemlösning och att arbeta både praktiskt och teoretiskt.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv betala kurslitteraturen. Eftersom utbildningen är individanpassad kan studielängden kan variera beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att jobba som fastighetstekniker. Utbildningen följer Skolverkets rekommendationer på utbildningsplan samt de kvalitetskrav som ställs av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd - FU.

Inom utbildningen kommer du få grundläggande kunskaper inom VVS, el samt ekonomi och förvaltning/juridik. Därefter får du fördjupade kunskaper inom service, elarbeten samt automation inom fastigheten.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Validering innebär en bekräftelse eller erkännande av kunskaper eller erfarenheter som du har fått via yrkeserfarenhet eller erfarenhet från samhällslivet och studier. Kunskaper och erfarenheter kan ge dig möjlighet att validera hela eller delar av teori och APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Validering kan förkorta utbildningstiden. Tiden är beroende av hur mycket erfarenhet samt teoretisk kunskap du har.

Ansökan

Du ansöker via webbansökan.

OBS! För att komma vidare i antagningsprocessen krävs det att du går på ett obligatoriskt vägledningssamtal för bedömning av dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Du får en kallelse när din ansökan är komplett.

Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan. Inför antagningen kan det förekomma språktest för att bedöma om du har förutsättningar att klara utbildningen.

Är du folkbokförd i Helsingborgs kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på helsingborg.se/vuxenutbildning.

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Informationsmöte

Önskas ytterligare information är du välkommen att kontakta skolan. Det är öppet för studiebesök varje fredag kl. 10, Höstbruksvägen 10, Lund. Föranmälan krävs via lund@movant.se eller 076-100 07 52

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Minst 15% av utbildningen är arbetsplatsförlagd (APL). Då följer du en handledares arbetstider.
APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
INST1000X Installationsteknik, nivå 1 100
VVSO1000X VVS och fastighet, nivå 1 100
VVSO2000X VVS och fastighet, nivå 2 200
ELLA1000X Ellära, nivå 1 100
FASH1000X Fastighetsteknik, nivå 1 200
FASH2000X Fastighetsteknik, nivå 2 100
KYLO1000X Kyl- och värmepumpsteknik , nivå 1 100
VVST1000X VVS-teknik, nivå 1 100
FASG1000X Fastighetsautomation, nivå 1 100
FASG2000X Fastighetsautomation, nivå 2 100
FAST1000X Fastighetsförvaltning, nivå 1 100
FAST2000X Fastighetsförvaltning, nivå 2 100
VENI1000X Ventilationsteknik, nivå 1 100
Orienteringskurs 50
Totalt 1550