Bagare – Konditor
Nästa planerade kursstart 2026
Som bagare eller konditor arbetar du med allt från matbröd till tårtor och andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktigt. Bagaren är specialiserad främst på matbröd och vetebröd. Konditorn bakar tårtor, finare bakverk och gör dekorationer.
Att arbeta som bagare eller konditor
Som bagare arbetar du i ett bageri med bakning av bröd, kakor, tårtor och mycket mer. Du har kunskap om råvaror, kemiska processer, maskiner och annan utrustning som kan behövas för att klara arbetet som bagare. Du kan arbeta på ett industribageri, ett mindre, privat bageri eller på ett konditori.
Som konditor på ett mindre bageri eller konditori finns det ofta ett fåtal maskiner och man utför de flesta arbetsmomenten för hand. Huvuduppgifterna är att mäta upp ingredienser, blanda, vispa, utforma bakverk, grädda och dekorera. På vissa konditorier kan man även som konditor baka matbröd.
Arbete inom bageri eller konditori innebär oftast arbetstider med start tidig morgon, eller nattarbete (under praktiken följer du arbetsplatsens tider).
God grundfysik krävs. Arbetet innebär mycket stående och en del tunga lyft.
Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.
Utbildningen är kostnadsfri, men det tillkommer kostnader för kläder och litteratur som du själv får betala.
Det finns idag ett stort behov av duktiga bagare och konditorer i hela landet och den här utbildningen ger grundläggande kunskaper inom dessa områden.
Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk
- Matematik
Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Ansökan till utbildningar gör du via länken eller tillsammans med studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.
Du ska bifoga kopior på dina skolbetyg.
Godkänt hälsointyg för arbete i kök måste uppvisas före kursstart.
I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut
Inbjudan till informationsmöte skickas till de som blir aktuella för utbildningen.
En viss del av utbildningen är praktik (APL). Då följer du en handledares arbetstider.
APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.
APL är ca 10 veckor.
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
BAGBAG01 | Bageri 1 | 100 |
BAGBAG02 | Bageri 2 | 200 |
BAGBAG03 | Bageri 3 | 100 |
BAGKON01 | Konditori 1 | 100 |
BAGKON02 | Konditori 2 | 200 |
BAGKON03 | Konditori 3 | 100 |
BAGKON04 | Konditori 4 | 100 |
BAGCHO0 | Choklad och konfektyr | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
HYGHYG0 | Hygien | 100 |
MÅTBRC0 | Branschkunskap | 100 |
SEVSEV01 | Service och bemötande 1 | 100 |
KGYORI11B | Orienteringskurs - Studieteknik | 50 |
Totalt | 1450 |