Restaurang och livsmedel

YRKESVUX

Bagare/Konditor

Nästa tillfälle

Sista ansökan 27 feb. 2025
Kursstart 07 apr. 2025
Utbildningens längd

48 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Rönnowska skolan Bredgatan 22, 251 89 Helsingborg Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Bagare/Konditor

Som bagare eller konditor arbetar du med allt från matbröd till tårtor och andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktigt. Bagaren är specialiserad främst på matbröd och vetebröd medan konditorn främst bakar tårtor, finare bakverk och skapar fina dekorationer.

Att arbeta som bagare/konditor

Du får lära dig att baka matbröd och kaffebröd, arbeta med kavlade degar och tillverka konditorivaror som bitar, bakelser och tårtor. Som konditor är det viktigt att ha en kreativ förmåga att både kunna utforma och dekorera bakverk. Arbetet som bagare och konditor sker tidvis under högt tempo, därför är det viktigt att du är stresstålig. Yrket innebär också en del tunga lyft och obekväma arbetstider.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv bekosta kurslitteraturen.

Utbildningen är uppdelad i två delar med ett sommaruppehåll på fyra veckor.

Denna utbildning erbjuds förutsatt att nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom detta utbildningsområde?
Då kan vi validera och pröva dina kunskaper. Det betyder att du inte behöver läsa om det du redan kan och att du snabbare kan bli klar med din utbildning.

Ansökan

Du ansöker via webbansökan. OBS! Startdatum 7 april, med sista sök 27 februari. Ansökan öppnar den 31 januari 2025.

OBS! För att komma vidare i antagningsprocessen behöver du delta i ett obligatoriskt studiebesök på skolan. Kallelse kommer när du har ansökt.

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Inför antagning kan det förekomma språktest för att bedöma om du har förutsättningar att klara utbildningen.

Är du folkbokförd i Helsingborgs kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in på helsingborg.se/vuxenutbildning.

Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Utbildningen är på sammanlagt 48 veckor och inkluderar minst 15% APL, arbetsplatsförlagt lärande, då du lär dig yrket av en handledare på ett företag. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
SEVSEV01 Service och bemötande 1 100
HYGHYG0 Hygien 100
BAGBAG01 Bageri 1 100
BAGBAG02 Bageri 2 200
BAGBAG03 Bageri 3 100
BAGKON01 Konditori 1 100
BAGKON02 Konditori 2 200
BAGKON03 Konditori 3 100
BAGCHO0 Choklad och konfektyr 100
ORIENTERINGSKURSER:
KGYORI11D Kompetenskartläggning 50
KGYORI11G Digital Kompetens 50
Totalt 1200