Vård och omsorg

YRKESVUX

Undersköterska

Ansökan till utbildningen har inte öppnat.

Utbildningens längd

60 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Göinge utbildningscenter Källgatan 12, 289 72 Sibbhult Hitta på karta
Vård och omsorg

Undersköterska

Som undersköterska arbetar du nära människor med fokus på personlig omvårdnad och medicinska insatser. Undersköterskans arbete handlar om att skapa trygghet, både för vård- och omsorgstagare och anhöriga.

Att arbeta som undersköterska

Du har medicinska arbetsuppgifter, vilket bland annat innebär att ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temp och blodtryck samt hantera katetrar. Praktiska serviceinsatser kan även ingå i arbetet, exempelvis städning, tvätt, inköp och ärenden. Du är delaktig i att upprätta genomförandeplaner, dokumentation, uppföljning och rapportering om förändringar i hälsotillstånd. Du kan arbeta inom sjukvård (sjukhus, vårdcentral), inom psykiatrin (sjukhus eller kommunal vård) inom äldreomsorgen (hemsjukvård, hemtjänst, särskilt boende) eller inom funktionshinderområdet (boendestödjare, personlig assistent, daglig verksamhet).

Kursinformation

Vård- och omsorgsutbildningen på Göinge utbildningscenter ligger under tre terminer på heltid och eleven läser alla kurser på plats. På skolan finns välutrustade metodrum som efterliknar en riktig sjuksal eller ett äldreboende och det finns simulationsdockor som kan prata, andas, få olika symptom såsom andningsbesvär, hjärtstillestånd och ångest. Dessa finns till för att eleven ska kunna träna på att behandla olika sjukdomstillstånd. Göinge utbildningscenter arbetar tätt ihop med Vård- och omsorgscollege för att kvalitetssäkra sina kurser och APL-platser och för att kunna garantera att eleven får rätt utbildningar och innehåll för att vara anställningsbar efter utbildning. Om du saknar de kunskaper som krävs för att läsa Vård- och omsorgsutbildningen finns det en förberedande termin att välja där du kan läsa upp de kurser du saknar samt att du får introduktionskurser till yrket.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Ansökan

Utbildningen startar två gånger per år och ansökan göra på skolans ansökningsportal.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Arbetsplatsförlagt lärande sker i tre steg. 4 veckor under termin 1 3 veckor under termin 2 5 veckor under termin 3

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
ANOANA01 Anatomi och fysiologi 1 50
ANOANA02 Anatomi och fysiologi 2 50
FUTFUN01 Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 100
FUTFUN02 Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2 100
GERGER0 Gerontologi och geratik 100
HAOHAL01 Hälso- och sjukvård 1 100
HAOHAL02 Hälso- och sjukvård 2 100
OMVOMV01 Omvårdnad 1 100
OMVOMV02 Omvårdnad 2 100
PSYPSY01 Psykiatri 1 100
PSYPSY01 Psykiatri 2 100
PSKPSY01 Psykologi 1 50
SOASOC01 Social omsorg 1 100
SOASOC02 Social omsorg 2 100
VADVAD00S Vård och omsorg specialisering 100
KGYORI11C APL-introduktion 50
KGYORI11B Studieteknik 50
SVASVA01/SVESVE01 Svenska som andraspråk 1/Svenska 1 100
SAMSAM01a1 Samhällskunskap 1a1 50
Totalt 1600