Naturbruk

YRKESVUX

Trädgårds- och parkarbetare

- Utbildningsort: Sibbhult - Inriktning skötsel av utemiljöer

Nästa tillfälle

Sista ansökan 08 jul. 2025
Kursstart 11 aug. 2025
Utbildningens längd

40 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Göinge utbildningscenter Källgatan 12, 289 72 Sibbhult Hitta på karta
Naturbruk

Trädgårds- och parkarbetare

Utbildningsort: Sibbhult - Inriktning skötsel av utemiljöer

Som trädgårds- och parkarbetare har du ett varierat arbete som förändras utifrån årstidernas förutsättningar. Du förvaltar och utvecklar grönytor, parker och olika utomhusmiljöer med fokus på växter, buskar och träd samt hårdgjorda ytor. Vidare utför du plantering, beskärning och arbete med handmaskiner och enklare fordon ingår. Ett gott bemötande och en hög grad av servicekänsla är viktiga ingredienser för att du ska trivas med din roll.   

Att arbeta som trädgårds- och parkarbetare

Yrket passar dig som är intresserad av växter och att göra utomhusmiljön trivsam och inbjudande. Största delen av det varierande arbetet sker utomhus och du bör ha en god fysik för att trivas med uppdraget. Arbetet utförs i ett hållbarhets- och miljömässigt perspektiv vilket är centralt för branschen som helhet.   

En dag på jobbet är omväxlande – du kanske planterar träd och växter vid en förskola, lägger stenplattor i en park eller röjer sly längs vägarna.   

Efter avklarad utbildning kan du t.ex. söka arbete inom kommunernas gata- och parkenheter, bostadsbolag och fastighetsförvaltare, golfbanor, kyrkogårdar, slott och parker eller välja att driva egen verksamhet.   

Om utbildningen 

Utbildningen är på gymnasial nivå och riktar sig till dig som vill jobba inom gröna näringar, antingen som anställd eller som egen företagare. Det finns flera alternativ till påbyggnadsutbildningar och även vidare utbildning på högre nivå.  Prata med din SYV för att få veta mer!   

 Näringslivet och våra lokala företag är delaktiga i utformningen och upplägget för att ge dig en så god anställningsbarhet inom trädgårds- och utemiljöbranschen som möjligt.   

Du lär dig en teoretisk grund (främst inom kurserna Växtkunskap och Marklära) och praktiska kunskaper inom skötsel, beskärning, anläggning samt hur du säkert hanterar olika redskap och maskiner i yrket. Vi ser till att teorimomenten i kurserna varvas med mycket praktisk tillämpning samt studiebesök och exempel från verkligheten. Det finns även stöd i form av specialpedagog och språkstöd kopplat till utbildningen   

Vidare lär du dig om olika skötselåtgärder och hur du väljer skötsel utifrån växternas växtsätt, funktion och livsmiljö. Även trädgårdshistoria, människors behov av gröna miljöer, samt grunder om att anlägga hårdgjorda ytor ingår. Du får dessutom insikt i hur man använder växter på bästa sätt i utemiljöer samt stöd och tips för hur du planerar och strukturerar ditt arbete.   
  
Som en central del i utbildningen samarbetar gruppen med att genomföra ett projekt. Gruppen blir delaktig i hela processen från skissande och idéer till beställningar, förarbete, genomförande och slutförande. Projektet kan innehålla stensättning, växtval, plantering av buskar och träd och även samarbete med vår svetsutbildning.   

Certifieringar och behörigheter 

För att öka din anställningsbarhet på arbetsmarknaden erbjuds du möjligheten att certifiera dig inom en rad områden i samband med utbildningen.    

Röjsågskort (RA)   

Motorsågskort (A)   

Liftutbildning (Mobila plattformar)   

Fallskyddsutbildning   

Arbete på väg (APV)   

Brandfarliga arbeten   

Samtliga certifieringar INGÅR i utbildningen utan kostnad!  
Behöver du göra omprov/omkörning tillkommer en avgift.   

Kursinformation

Utbildningen inom yrkespaketet Skötsel av utemiljöer är omfattar 40 veckors studier över ett läsår (2 terminer) och är CSN-berättigad. Utbildningen är avgiftsfri men kurslitteratur samt arbetskläder behöver du bekosta själv. Skyddskläder har skolan till utlåning.   Kurserna är grundkurser på gymnasial nivå samt certifieringskurser enligt branschens standard. Det finns även möjlighet att läsa utbildningen som kombinationsutbildning med Svenska som andraspråk (sök då – ”Kombinationsutbildning Skötsel av utemiljöer”)  

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Ansökan

Utbildningen startar årligen i augusti och ansökan görs på www.guc.nu/ansokan  
Kontakta din hemkommun i samband med din ansökan för att upprätta en studieplan.  
  
Vid skyddade personuppgifter ska ingen ansökan göras via webben, kontakta Göinge utbildningscenter på mejl eller telefon för mer information.  

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

APL är en viktig del av utbildningen där kursmål genomförs på arbetsplatsen för mängdträning av framför allt de praktiska momenten. Arbetsplatsen behöver vara inom relevant ämnesområde som stärker dina kunskaper i din utbildning såsom parker, kyrkogårdar, bostadsbolag, gata- och parkenheter eller företag inom grönyteskötsel. APL är ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter för framtida arbete.  
APL är planerat till 3 veckor under termin 1 (Höst) och 5 veckor under termin 2 (Vår). 

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
VAXK1000X Växtkunskap Nivå 1 100
MASK1000X Maskiner och teknisk utrustning inom naturbruk Nivå 1 100
SKOT1000X Skötsel av utemiljöer Nivå 1 200
MARL1000X Marklära Nivå 1 100
TRAD1000X Trädgårdsanläggning Nivå 1 100
SERV1000X Service och bemötande Nivå 1 100
MOTO1000XA Motor- och Röjmotorsåk 50
ENTENR0 Entreprenörsskap 100
VGYORI1C Brandfarliga arbeten 50
VGYORI1C Arbete på väg 50
VGYORI1C Lift 50
VGYORI1C Fallskydd 50
VGYORI1C APL-Introduktion 50
Totalt 1100

Valbara kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
VGYORI1F Yrkessvenska 100