Industri

LÄRLINGSVUX

Låstekniker

- Utbildningsort Lund - med kontinuerlig start

Löpande antagning
Utbildningens längd

64 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Movant Höstbruksvägen 10 22660 Lund Hitta på karta
Industri

Låstekniker

Utbildningsort Lund - med kontinuerlig start

Om yrket


Låstekniker är ett yrke som kräver noggrannhet och där god kundkontakt och serviceinriktning är av största vikt. Arbetet är mycket varierande och arbetsuppgifterna kan bestå utav säkerhetsrådgivning, montering, underhåll och reparationer av både mekaniska och elektroniska lås, installationer av känsliga säkerhetssystem vilket ställer krav på elektronikkunnande samt de regler, lagar som styr låsteknikerns arbete. Kunderna kan vara både privata och företag och arbetet kan ske i stora lokaler, trånga utrymme eller på höga höjder.    

 

 

Utbildningsinformation

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som låssmed/låstekniker och följer de riktlinjer som branschen (Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund, SLR) tagit fram kring utbildningens innehåll.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Branschens egna krav

Vid anställning ska man kunna visa upp ett utdrag från belastningsregistret som är rent. Körkort (B) är ofta ett krav

Ansökan

Ansökan görs via hemsidan.
Antagning sker varannan vecka (jämna), med kontinuerlig start.

Vid skyddade personuppgifter ska ingen ansökan göras via webben, kontakta VLC på mejl eller telefon för mer information.

Kommunerna Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge i Skåne Nordost samarbetar kring yrkesutbildning. Du som bor i någon av kommunerna kan söka och gå en utbildning i hela området. Du behöver alltid ta kontakt med studie och yrkesvägledare den kommun där du bor, för att planera dina studier.

Informationsmöte

Alla sökande rekommenderas att kontakta utbildningsanordnaren för att göra ett studiebesök före ansökan skickas in.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Lärlingsutbildning innebär att minst 70% av din utbildningstid är förlagd till en arbetsplats och till din hjälp finns en utsedd handledare som tillsammans med din yrkeslärare är ansvarig för din utbildning. Ett vanligt upplägg är att du är på din arbetsplats tre dagar per vecka och i skolan en till två dagar per vecka. Denna kombination ger dig möjlighet att sammankoppla teori och praktik på ett unikt sätt. Betyg sätts i dina avklarade kurser.

Lärlingsutbildningarna är inom yrkesområden där det behövs arbetskraft och där det därför är lättare att få jobb. Målet är att du ska få ett jobb när du är färdig med utbildningen.


Samverkan mellan kommuner

Vi samverkar med andra kommuner. Bor du i någon av de kommunerna behövs inte ett godkännande från din hemkommun för att gå utbildningen. För alla andra krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
AUTA1000X Automatiserande system nivå 1 100
FORS1000X Försäljning och Kundservice nivå 1 100
DRIF1000X Driftsäkerhet nivå 1 100
LASN1000X Låsinstallation nivå 1 200
LASN2000X Låsinstallation nivå 2 200
LASO1000X Lås- och passerteknik nivå 1 150
LASO2000X Lås- och passerteknik nivå 2 150
INDP1000X Industriell produktion nivå 1 100
PROU1000X Produktutveckling nivå 1 100
PROI1000X Produktionsutveckling nivå 1 100
PROI2000X Produktionsutveckling nivå 2 100
INDE1000X Industritekniska processer nivå 1 100
SAKE1000X Säkerhetssystem nivå 1 100
Totalt 1600