Restaurang och livsmedel

LÄRLINGSVUX

Kock

- Utbildningsort Kristianstad - med kontinuerlig start

Nästa tillfälle

Kursstart 17 mar. 2025
Utbildningens längd

70 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Väglednings- och lärcentrum Östra Kaserngatan 6 Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Kock

Utbildningsort Kristianstad - med kontinuerlig start

Om Yrket

En kock arbetar med att laga mat på restaurang eller i storkök. Arbetet är kreativt men innebär även både planering och förberedelser. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. Arbetet kräver att du är stresstålig, det är ofta högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.  Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med så kallad à la carte. Det innebär att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar. I storkök, till exempel på skolor, sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.

Kursinformation

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som kock. Utbildningen avser att ge eleven kunskaper för arbete med matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet. Den ska ge en bred grundläggande kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök.
Utbildningen ingår kurser inom Hygien, Livsmedels- och näringskunskap, Branschkunskap, Service och bemötande, Mat och dryck i kombination, Matlagning, Servering samt Specialkoster.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Branschens egna krav

Grundskola och minst betyg E eller Godkänt i svenska/svenska som andra språk

Ansökan

Ansökan görs via hemsidan.

Kommunerna Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge i Skåne Nordost samarbetar kring yrkesutbildning. Du som bor i någon av kommunerna kan söka och gå en utbildning i hela området. Du behöver alltid ta kontakt med studie och yrkesvägledare den kommun där du bor, för att planera dina studier.

Vid skyddade personuppgifter ska ingen ansökan göras via webben, kontakta VLC på mejl eller telefon för mer information.

Bilagor till ansökan; personligt brev och kopia på tidigare betyg samt intyg om man är inskriven på Arbetsförmedlingen.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Lärlingsutbildning innebär att minst 70% av din utbildningstid är förlagd till en arbetsplats och till din hjälp finns en utsedd handledare som tillsammans med din yrkeslärare är ansvarig för din utbildning. Ett vanligt upplägg är att du är på din arbetsplats tre dagar per vecka och i skolan en till två dagar per vecka. Denna kombination ger dig möjlighet att sammankoppla teori och praktik på ett unikt sätt. Betyg sätts i dina avklarade kurser.

Lärlingsutbildningarna är inom yrkesområden där det behövs arbetskraft och där det därför är lättare att få jobb. Målet är att du ska få ett jobb när du är färdig med utbildningen.

Samverkan mellan kommuner

Vi samverkar med andra kommuner. Bor du i någon av de kommunerna behövs inte ett godkännande från din hemkommun för att gå utbildningen. För alla andra krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
HYGHYG0 Hygien 100
LIVLIV01 Livsmedelsu2013 och näringskunskap 1 100
MÅTBRC0 Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
SEVSEV01 Service och bemötande 100
MALMAL01 Matlagning 1 100
MALMAL02 Matlagning 2 200
MALMAL03 Matlagning 3 200
MALMAL04 Matlagning 4 200
MALSPE0 Specialkoster 100
SERSER01 Servering 1 100
MACMAT0 Mat och dryck i kombination 100
Totalt 1400