Kock i kombination med svenska som andraspråk
Utbildningsort Kristianstad-med kontinuerlig start
Om Yrket
En kock arbetar med att laga mat på restaurang eller i storkök. Arbetet är kreativt men innebär även både planering och förberedelser. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. Det kan vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra. Kockar som jobbar på restauranger eller hotell arbetar ofta med så kallad à la carte. Det innebär att tillaga flera olika maträtter enligt gästernas beställningar. I storkök, till exempel på skolor, sjukhus eller i personalrestauranger tillagas däremot ofta ett fåtal rätter som görs i stora mängder.
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som kock. Utbildningen avser att ge eleven kunskaper för arbete med matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet. Den ska ge en bred grundläggande kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök.
Utbildningen ingår kurser inom Hygien, Livsmedels- och näringskunskap, Branschkunskap, Service och bemötande, Mat och dryck i kombination, Matlagning, Servering samt Specialkoster.
Ansökan görs via hemsidan.
Du ska vara klar med svenska som andra språk delkurs 3 på grundläggande nivå. Svenska som andra språk delkurs 4 på grundläggande nivå läser du i kombination med din yrkesutbildning.
Vid skyddade personuppgifter ska ingen ansökan göras via webben, kontakta VLC på mejl eller telefon för mer information.
Kommunerna Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge i Skåne Nordost samarbetar kring yrkesutbildning. Du som bor i någon av kommunerna kan söka och gå en utbildning i hela området. Du behöver alltid ta kontakt med studie och yrkesvägledare den kommun där du bor, för att planera dina studier.
Bilagor till ansökan; personligt brev och kopia på tidigare betyg samt intyg om man är inskriven på Arbetsförmedlingen.
Aktuella tider för våra
informationsmöten hittar du på vår hemsida.
https://www.kristianstad.se/sv/barn-och-utbildning/vuxenutbildning/vuxenutbildning/
Lärlingsutbildning innebär att minst 70% av din utbildningstid är förlagd till en arbetsplats och till din hjälp finns en utsedd handledare som tillsammans med din yrkeslärare är ansvarig för din utbildning. Ett vanligt upplägg är att du är på din arbetsplats tre dagar per vecka och i skolan en till två dagar per vecka. Denna kombination ger dig möjlighet att sammankoppla teori och praktik på ett unikt sätt. Betyg sätts i dina avklarade kurser.
Lärlingsutbildningarna är inom yrkesområden där det behövs arbetskraft och där det därför är lättare att få jobb. Målet är att du ska få ett jobb när du är färdig med utbildningen.
Vi samverkar med andra kommuner. Bor du i någon av de kommunerna behövs inte ett godkännande från din hemkommun för att gå utbildningen. För alla andra krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
HYGHYG0 | Hygien | 100 |
LIVLIV01 | Livsmedelsu2013 och näringskunskap 1 | 100 |
MÅTBRC0 | Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
SEVSEV01 | Service och bemötande | 100 |
MALMAL01 | Matlagning 1 | 100 |
MALMAL02 | Matlagning 2 | 200 |
MALMAL03 | Matlagning 3 | 200 |
MALMAL04 | Matlagning 4 | 200 |
MALSPE0 | Specialkoster | 100 |
SERSER01 | Servering 1 | 100 |
MACMAT0 | Mat och dryck i kombination | 100 |
GRNSVAD | Svenska som andra språk delkurs 4 | 200 |
Totalt | 1600 |