Vård och omsorg

YRKESVUX

Undersköterska

- närstudier eller flexstudier

Nästa tillfälle

Sista ansökan 25 maj. 2025
Kursstart 11 aug. 2025
Utbildningens längd

73 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Komvux Lund Glimmervägen 12, 224 78 Lund Hitta på karta
Vård och omsorg

Undersköterska

närstudier eller flexstudier

Som undersköterska gör du skillnad i människors liv varje dag.

Att arbeta som undersköterska

Det här är ett yrke för dig som tycker om att arbeta med människor. En undersköterska arbetar nära människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. Du utgår från personens individuella behov och arbetar medvetet för att personen ska använda sina förmågor så självständigt som möjligt. Det är ett varierande arbete där du kan arbeta med människor som exempelvis har fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsvariationer.

Din förmåga att kommunicera och bygga relationer med vårdtagare, närstående och kollegor är viktig i yrkesrollen som undersköterska. Arbetet kan innebära tunga lyft och obekväma arbetstider.

Vård- och omsorgsprogrammet är en utbildning som ger diplom som undersköterska efter 1500 poäng. Vill du arbeta som vårdbiträde läser du 800 poäng och får ett intyg.

Kursinformation

Utbildningen är tre terminer lång och erbjuds som närstudier eller som flex. Efter 800 poäng kan du få intyg som vårdbiträde.

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri men du måste själv betala kurslitteraturen.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Branschens egna krav

För att bli diplomerad undersköterska från Vård- och omsorgscollege behöver du ha läst eller läsa till svenska 1/svenska som andraspråk 1 och samhällskunskap 1a1. Dessa kurser ingår i utbildningen.

Validering

Validering innebär en bekräftelse eller erkännande av kunskaper eller erfarenheter som du har fått via yrkeserfarenhet eller erfarenhet från samhällslivet och studier. Kunskaper och erfarenheter kan ge dig möjlighet att validera hela eller delar av teori och APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Validering kan förkorta utbildningstiden. Tiden är beroende av hur mycket erfarenhet samt teoretisk kunskap du har.

För att kunna söka till validering måste du ha tillräckliga erfarenheter inom det område som är relevant för den kurs som ska valideras.

Ansökan

Du gör ansökan via Lunds vuxenutbildnings ansökningssida.

Bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan.

Är du folkbokförd i Lunds kommun ska du senast sista ansökningsdag ta kontakt med Lunds Vägledningscentrum för ett vägledningssamtal. Samtalet är ett krav för att ansökan ska behandlas.

Fritt sök i Sydvästra Skåne:
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är folkbokförd i någon av sydvästra Skånes 13 samverkanskommuner. Det gäller: Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Om du inte bor i någon av de 13 kommunerna ska du lämna ansökningsbekräftelse och betyg till din hemkommun för beslut. Om du söker yrkesutbildning i mer än en kommun behöver du rangordna utbildningarna, ta kontakt med antagningsenheten i din hemkommun för att göra det.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
ANAT1B00X Anatomi och fysiologi, Nivå 1b 100
FUNK1000X Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, Nivå 1 100
FUNK2000X Funktionsförmåga och funktionsnedsättning, Nivå 2 100
GERO1000X Gerontologi och geriatrik, Nivå 1 100
HALC1000X Hälso- och sjukvård, Nivå 1 100
HALC2000X Hälso- och sjukvård, Nivå 2 100
OMVR1000X Omvårdnad, Nivå 1 100
OMVR2000X Omvårdnad, Nivå 2 100
PSYK1000X Psykiatri, Nivå 1 100
PSYK2000X Psykiatri, Nivå 2 100
PSYL1000X Psykologi, Nivå 1 50
SAMH1A10X Samhällskunskap, Nivå 1a1 50
SOCL1000X Social omsorg, Nivå 1 100
SOCL2000X Social omsorg, Nivå 2 100
SVEA1000X Svenska som andraspråk, Nivå 1 50
SVEA1000X Svenska som andraspråk, Nivå 1 50
SVEN1000X Svenska, Nivå 1 50
SVEN1000X Svenska, Nivå 1 50
VARD1000X Vård och omsorg – specialisering, Nivå 1 100
Totalt 1600