Naturbruk

YRKESVUX

Djurskötare – Växtodlare

- grundläggande lantbruksutbildning

Denna utbildning är inte öppen för ansökan.

Utbildningens längd

40 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Svalöfs gymnasium Rönnebergsvägen 8, 268 22 Svalöv Hitta på karta
Naturbruk

Djurskötare – Växtodlare

grundläggande lantbruksutbildning

Som djurskötare/maskinförare inom lantbruk behöver du bred kompetens med kunskap om lantbruksdjur, till exempel nötkreatur, får, höns och grisar.  Du behöver även kunskap om växtodling och lantbruksmaskiner.

Djurskötsel, traktorkörning i fält, underhållsarbete och enklare reparationer ingår i dina arbetsuppgifter. Det är viktigt att du har kunskap om smittskydd och hygien när det är livsmedel som produceras på lantbruket.

Att arbeta som djurskötare/maskinförare

Arbetet på ett lantbruk är till stor del utomhus och i djurstallar och utförs med hjälp av maskiner. Arbetar du på gårdar med djurbesättningar så ansvarar du för att djuren mår bra och får sin dagliga skötsel. I arbetsuppgifterna ingår att blanda till foder och utfodra djuren vid bestämda tider. Finns det mjölkkor ansvarar du för att de mjölkas morgon och kväll samt rengör och underhåller mjölkningsanläggningen. Maskinförare inom lantbruket arbetar ute på fält och åkrar med jordbearbetning, sådd och skördearbete. Förutom traktorkörning kan även arbete med andra lantbruksmaskiner ingå i arbetet, till exempel lastmaskiner.

Kursinformation

Utbildningen är en heltidsutbildning som genomförs på skolan samt praktik (APL) utanför skolan. Du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningstiden är 19 augusti 2024 - 23 maj 2025, studietiden omfattar alla veckor, det vill säga inga skollov. Utbildningen är kostnadsfri, men vissa kostnader som du själv måste betala tillkommer. Det kan exempelvis vara, böcker, digitala läromedel och skyddskläder, resor till och från APL. Under utbildningen arbetar du med kursernas praktiska moment i skolans ko-, höns- och fårstall, samt i vårt skoljordbruk. Viss del av utbildningen är webbaserad, så du behöver tillgång till dator och internet. Utbildningen ger dig en bra start för vidare studier eller gör dig anställningsbar inom den gröna näringen. Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal sökande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

Ansökan

Ansökan till utbildningen gör du tillsammans med studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. Du ska bifoga kopior på dina skolbetyg till din ansökan. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Informationsmöte

Inbjudan till informationsmöte skickas till de som blir aktuella för utbildningen.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Ca 60 dagar av utbildningen är arbetsplatsförlagd praktik (APL), då följer du de arbetstider som arbetsplatsen har. Traktorkörning förekommer ofta på praktikplatsen. Du får gärna ha eget förslag på praktikplats. Du ansvarar själv för att ta dig till praktikplatsen och de kostnader det kan medföra. Tillgång till någon form av transportmedel behöver du, eftersom APL (praktik) är på gårdar dit kollektivtrafiken oftast inte når. APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
NAUNAU0 Naturbruk 200
DJUDJR0 Djuren i naturbruket 100
FOHFOR0 Fordon och redskap 100
FÖRFÖR01 Företagsekonomi 1 100
BIGMAN0 Marken o växternas biologi 100
NARBYA0 Byggnadsunderhåll 100
LANLAN01 Lantbruksdjur 1 100
VAOVAT01 Växtodling 1 100
LAULAT01 Lantbruksmaskiner 1 100
Totalt 1000