El och energi

YRKESVUX

Elektriker

Ansökan till utbildningen har inte öppnat.

Utbildningens längd

56 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Borgmästargatan 16, 261 32 Landskrona Hitta på karta
El och energi

Elektriker

En elektriker installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Som elektriker är du en mångsysslare som ska lösa många olika uppgifter.

Att arbeta som elektriker

Att arbeta som elektriker innebär ett roligt och varierande jobb. Du träffar många olika människor och utför många olika typer av uppgifter. Du måste vara problemlösande och utåtriktad. Mycket av elektrikerns arbete är tekniskt baserat, men det förekommer också rent hantverksmässiga inslag.

Du kan som elektriker vara med och arbeta för den gröna utvecklingen, genom att till exempel installera solpaneler och laddstolpar.

Det är ofta ett krav i yrket som elektriker att du har B-körkort.

Kursinformation

Utbildningen startar med en orienteringskurs på fyra veckor. Utbildningen är kostnadsfri men det tillkommer kostnad för bland annat kurslitteratur och arbetskläder som du själv får betala.
Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Du kommer i kontakt med industriteknisk utrustning som PLC-system med tillhörande sensorer och aktuatorer. Utbildningen passar dig som gillar problemlösning, dig som vill ha ett rörligt arbete och vill jobba med händerna.

För att bli behörig installationselektriker med ECY-certifikat behöver du ha läst eller läsa till svenska/svenska som andraspråk 1, matematik 1 och engelska 5. Dessutom krävs ca 1 600 timmar på en lärlingsplats som du själv ordnar efter utbildningstiden.

Utbildningen är på heltid, 40 timmar per vecka, och innebär att du studerar på 100%. Du behöver en egen dator med Windows och internetuppkoppling. Vi använder Teams som lärplattform och det ingår i studierna när du går en utbildning hos oss.

Utbildningen kan ge dig rätt till studiestöd från CSN.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Förkunskaper

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

  • Svenska/Svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.

För att kunna gå utbildningen behöver du även:

  • B-Körkort

Vissa branscher har ibland egna krav för att du ska kunna bli anställd efter utbildningen. Fråga utbildningens kontaktperson vad som gäller.

Branschens egna krav

Det är ofta ett krav i yrket som elektriker att du har B-körkort.

Ansökan

Nästa start 12 maj 2025. Ansökan öppnar 7 mars. Du ansöker till utbildningen via Familjen Helsingborgs gemensamma webbansökan, Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

Är du bosatt i Landskrona och behöver vägledning kontaktar du Vuxenvägledningen, Borgmästargatan 20, Landskrona. Om du är folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning ska du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Informationsmöte

För att kunna bli antagen blir du kallad till ett obligatorisk studiebesök.

Vill du göra ett studiebesök innan du ansöker? Skicka ett mejl till lärare torsten.hansson@landskrona.se om du vill få möjlighet till att göra ett studiebesök på utbildningen.


Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Det ingår 8-10 veckors APL i utbildningen. Då följer du en handledares arbetstider. Det är bra om du har kontakt med ett elföretag i branschen.
APL ger dig erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
KGYORI11C Orienteringskurs introduktion 100
ELLPRA0 Praktisk ellära 100
ELRELK0 Elektromekanik 100
FÖSSEV0 Servicekunskap 100
INSELS0 Elmotorstyrning 100
INSKOM01 Kommunikationsnät 1 100
LARLAM0 Larm- övervaknings- och säkerhetssystem 100
MEKMEK01 Mekatronik 1 100
ELRELF0 Elkraftteknik 100
INSELI0 Elinstallationer 200
FAIFAS01 Fastighetsautomation 1 100
DAODAT01a Datorteknik 1a 100
ENEENE01 Energiteknik 1 100
INSBES0 Belysningsteknik 100
KVAREE Komvuxarbete 100
Totalt 1600