Kock
med yrkessvenska
En kock är intresserad av mat och jobbar med ett yrke där mat och livsmedel är i centrum. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. Att vara kock är att utföra ett hantverk.
Att arbeta som kock
Arbetet som kock innehåller både planering och förberedelser, men är också ett kreativt arbete. Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att trivas även när det är mycket att göra.
Yrket innebär också tunga lyft och obekväma arbetstider.
Många storkök och restauranger behöver personal just nu. Den här utbildningen passar dig som vill få en gedigen utbildning inom restaurang för att sedan arbeta med mat på en restaurang eller i en butik. Under utbildningen lär du dig både teoretiska och praktiska moment som innehåller olika matlagningsmetoder och uppläggningar. Du får också kunskap inom maskin- och verktygshantering samt lära dig att handskas med olika råvaror på ett professionellt sätt.
Det är viktigt att du är serviceinriktad och bra på att kommunicera. Yrket innebär ibland obekväma arbetstider.
För att kunna ansöka måste du ha gått utbildning till köksbiträde med godkänt betyg i Matlagning 1 och 2.
Utbildningen är en lärlingsutbildning, vilket innebär att 70% av utbildningen sker ute på ett storkök i Kullabygden eller i ditt närområde.
Arbetsmarknaden framöver bedöms som mycket god. Inför eller under utbildningen kan den studerande uppmanas att lämna drogtest.
Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper i svenska för invandrare (sfi) kurs:
- SFI D
Om du har betyg i svenska för invandrare (sfi) ska du skicka betyget med din ansökan. Om du inte har betyg i sfi ska du kontakta din hemkommun för att bedöma din språknivå. Bedömningen ska du skicka med din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Ansökan till utbildningen inom öppnar den 28 april. Det går bra att kontakta läraren direkt om du är intresserad och vill veta mer! E-post: rikard.johansson@hoganas.se
Utbildningen är CSN-berättigad.
Du ska bifoga kopior på dina betyg i ansökan.
I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.
För att bli antagen krävs att du varit på obligatoriskt studiebesök på skolan. Du är välkommen hit den 12 maj kl 13.00. Kan du inte komma denna dag är nästa tillfälle den 2 juni också kl 13.00. Samling på Kunskapsforum, Kullagymnasiet.
Utbildningen är en lärlingsutbildning, vilket innebär att 70% av utbildningen sker ute på en restaurang i Kullabygden eller i ditt närområde. Du kommer att vara ute på en arbetsplats tre-fyra dagar per vecka och är på skolan en-två dagar i veckan där du även får hjälp med svenskan, om du behöver det.
Det är lätt att ta sig med buss till Höganäs! Det går bussar från Helsingborg var tionde minut och från Ängelholm en gång i timmen eller oftare om du åker via Helsingborg. Eftersom det är en lärlingsutbildning hjälper vi dig att hitta plats i ett storkök där du bor.
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
MATG3000X | Matlagning nivå 3 | 200 |
MATG4000X | Matlagning nivå 4 | 200 |
MATG5000X | Matlagning nivå 5 | 200 |
Totalt | 600 |