Kock förbereder mat i köket.
Restaurang och livsmedel

YRKESVUX

Kock

- med inriktning restaurang

Nästa tillfälle

Sista ansökan 20 nov. 2025
Start 02 feb. 2026
Utbildningens längd

40 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Akademi Båstad Vuxenutbildning Lyckan 15, 269 31 Båstad Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Kock

med inriktning restaurang

För att du ska trivas i denna bransch och bli kunnig inom kök och matsal behöver du vara bra på att samarbeta, trivas med ett högt tempo, vara kreativ och gilla att ge god service för att få nöjda gäster.

Att arbeta som kock

Att arbeta som kock innebär att man lagar mat på ett professionellt sätt. Det är ett praktiskt och kreativt yrke där du planerar, förbereder och tillagar maträtter, ibland enligt meny och ibland enligt eget skapande. Arbetet sker ofta i högt tempo och kräver stresstålighet, samarbetsförmåga och god hygien.

 

Utbildningsinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.

Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:

- Svenska/Svenska som andraspråk delkurs 3.

Vill du arbeta inom restaurangbranschen? Vi erbjuder en utbildning som ger de bästa förutsättningarna för att arbeta i ett professionellt kök eller matsal.

Utbildningens innehåll:
Vi börjar med fyra veckors introduktion med praktiska moment. Du kommer att få kunskap som du behöver inför din praktik. Vi gör också studiebesök och lär känna några av de restauranger där du kan få göra din praktik på och som vi har ett samarbete med. Studiebesök på annan ort förekommer. Du förväntas kunna ta dig till studiebesöken på egen hand. Ingen körersättning utgår.

Du kommer också att få lära dig studieteknik, datakunskap och bli insatt i vår lärplattform. Varje elev matchas till en arbetsplats och en handledare. Efter godkänd utbildning finns mycket goda möjligheter till en anställning på din praktikplats eller inom branschen i övrigt.

Yrket innebär ofta tunga lyft och arbetstiderna kan vara variera från tidig morgon till sen kväll och helger.

Som utbildad inom restaurang är du extremt eftertraktad på arbetsmarknaden.

Du kommer att:
-Få grundläggande branschkunskap
-Få goda grundkunskaper i att tillaga varma och kalla rätter
-Få kunskaper inom livsmedelshygien
-Få kunskaper inom gott bemötande och god service
-Få kunskaper om specialkoster

Du behöver tillgång till dator (PC, Mac) med internetanslutning. Som elev hos oss får du tillgång till Microsoft Officepaketet under hela din studietid.

Denna utbildning erbjuds förutsatt av nödvändiga nationella beslut och tillräckligt antal studerande.

Ansökan

Du ansöker via Helsingborgs webbansökan.

OBS! För att komma vidare i antagningsprocessen behöver du delta i ett obligatoriskt vägledningssamtal för bedömning av dina förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Du får en kallelse när ansökan är komplett.

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.

I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar även efter att ansökningstiden gått ut.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

I utbildningen ingår APL.

Fritt sök

Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.

Nivåer

Nivåkod Nivånamn Poäng
LIVM1000X Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 100
LIVS1000X Livsmedelshygien nivå 1 100
MALT1000X Måltid och bransch nivå 1 200
MATG1000X Matlagning nivå 1 100
MATG2000X Matlagning nivå 2 100
MATG3000X Matlagning nivå 3 200
MATG4000X Matlagning nivå 4 200
Totalt 1000