Restaurang och livsmedel

LÄRLINGSVUX

Styckare

- med inriktning mot gris

Denna utbildning är inte öppen för ansökan.

Utbildningens längd

20 veckor

Studietakt

Heltid (100%)

Studieort Vuxenutbildningen Trelleborg Hitta på karta
Restaurang och livsmedel

Styckare

med inriktning mot gris

Att arbeta som styckare innebär att du utövar ett hantverksyrke där kunskap och kompetens är viktigt. Kniven är ditt viktigaste verktyg och du utför de flesta uppgifter manuellt.

Beroende på arbetsplats kan man antingen vara specialiserad eller arbeta i ett lag med arbetsrotation.

Att arbeta som styckare

Efter uppslaktning är det styckarens uppgift att skilja ut och stycka fram olika köttdetaljer med kniv. Yrket kräver rörlighet och god fysik.

Styckare tar vid efter slaktarens arbete. Du skiljer ut och styckar fram de olika köttdetaljer som kotlettrad, karré och skinka. Styckare är ett hantverksyrke och de flesta moment görs för hand med en kniv.

Arbete med styckningsdetaljer kräver dessutom kännedom om säker arbetsmiljö och ergonomi.

Utbildningen är en lärlingsutbildning vilket innebär att fyra dagar i veckan förläggs ute på arbetsplats. Ett nära samarbete med branschen gör att utbildningen motsvarar dess krav på kompetens. Möjlighet till arbete efter avslutad utbildning är  mycket god.

Kursinformation

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri, arbetskläder ingår men du måste själv bekosta evt. kurslitteratur. Utbildningen är arbetsplatsförlagd fyra dagar i veckan. Övrig tid förläggs antingen på skolan eller på distans. Det krävs därför att du har tillgång till dator. Under utbildningens gång har du tillgång till branschens egna digitala lärplattform ”Kött- och charkakademin”. Eftersom yrket kräver praktiskt hantverkskunnande kommer de digitala utbildningarna främst att tjäna som introduktionsavsnitt innan momenten praktiskt övas på ute i produktionsanläggningarna. Du har handledarstöd under hela utbildningsprocessen Utbildningen är möjlig att kombinera med studier i svenska som andraspråk för dig som inte har svenska som modersmål.

Branschens egna krav

För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen krävs det att du har vissa förkunskaper. Du ska ha: • Avklarad grundskola eller motsvarande kunskaper. • Om du inte har svenska som modersmål ska du ha godkänt i SFI kurs D. Fördel med: Körkort då lärlingsplatser inte alltid ligger i anslutning till kollektivtrafik och du kan behöva ta dig till och ifrån samt mellan olika arbetsplatser.

Validering

Har du kunskaper som du fått genom lång yrkeserfarenhet? Då kan vi hjälpa dig med en validering av dina kunskaper. Resultatet av en validering kan innebära att du kan förkorta din studietid.

Ansökan

Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg i din ansökan. Är du folkbokförd i Trelleborgs kommun och vill få kontakt med en studie- och yrkesvägledare gå in www.trelleborg.se/yrkesutbildningen. Är du folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning, ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun. I mån av ledig plats tar vi emot ansökningar efter att ansökningstiden gått ut.

Arbetsplatsförlagd tid (APL) - Praktik

Utbildningen är en lärlingsutbildning som innebär att du en dag i veckan har teoretisk utbildning på skola eller på distans samt att du övrig tid genomför utbildningen på en arbetsplats som kan vara ett slakteri. Resor till och från företagen där din lärlingsperiod är förlagd och eventuella kostnader för studiebesök bekostas av den studerande.

Godkänns av din hemkommun

Om du är skriven i en annan kommun än anordnarkommunen krävs ett godkännande från din hemkommun. Prata med vuxenutbildningen i din hemkommun.

Valbara kurser

Kurskod Kursnamn Poäng
HYGHYG0 Hygien 100
KGYORI11C Orienteringskurs 100
STCSTY01 Styckning 1 100
STCSTY02 Styckning 2 100
Totalt 400