Servitör Servitris
Som servitör är det viktigt att ge gästerna bra service, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål. I arbetet ingår att ta emot beställningar, servera och ge råd i val av mat och dryck.
Att arbeta som servitör eller servitris
Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt. Därför är det väldigt viktigt att du som servitör ger en god service så att gästerna får en bra upplevelse. Som servitör ska du kunna ge gästerna bra råd när de väljer mat från menyn och du ska kunna tala om vad rätterna har för ingredienser och även hur de är tillagade. Du ska även ge råd i val av dryck.
För att gästerna ska bli nöjda och önskemål om mat och dryck ska bli uppfyllda krävs ett gott samarbete med övrig personal i kök och bar.
Serveringspersonalen måste följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt.
Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. Ett arbete inom servering innebär att du står och går mycket, vissa tunga lyft kan förekomma.
Utbildningen är på heltid (40 timmar/vecka) och du kan ha rätt till studiestöd från CSN.
Utbildningen är 70% med en handledare i restaurangen. En dag i veckan läser du teori och branschteknik.
Innan du får påbörja utbildningen i köket krävs ett godkänt faecesprov. Mer information kommer med antagningsbeskedet.
Du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen. Det kräver att du har kunskaper på grundläggande nivå i följande kurs/kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk
- Engelska
Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
Kommunen som anordnar utbildningen ansvarar för antagningen till utbildningen. Till vissa utbildningar kan det finnas särskilda antagningsregler. Kontakta alltid kommunen direkt om du har frågor om antagningen.
Utbildningen planerar att starta under hösten 2025. Du ansöker till utbildningen via Familjen Helsingborgs gemensamma webbansökan, Du ska bifoga kopior på alla dina tidigare betyg.
Är du bosatt i Landskrona och behöver vägledning kontaktar du Vuxenvägledningen, Borgmästargatan 20, Landskrona.
Om du är folkbokförd i en annan kommun och behöver vägledning ska du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
För att kunna bli antagen blir du kallad till ett obligatorisk studiebesök.
Utbildningen är en lärlingsutbildning och det innebär att den är på en arbetsplats minst 70%. Då följer du en handledares schema.
Du varvar teori med med APL.
Utbildningen kan sökas fritt av dig som är skriven i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner. Om du inte bor i någon av de 11 kommunerna krävs ett godkännande från din hemkommun.
Kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
SEVSEV01 | Service och bemötande 1 | 100 |
HOTFRU0 | Frukost och bufféservering | 100 |
SERSER01 | Servering 1 | 100 |
SERSER02 | Servering 2 | 200 |
MACMAT0 | Mat och dryck i kombination | 100 |
Totalt | 600 |
Valbara kurser
Kurskod | Kursnamn | Poäng |
---|---|---|
DRYBAT0 | Barteknik | 100 |
DRYDRY0 | Drycker | 100 |
Totalt | 200 |